Trainers

Bij SCA werken vijf schermleraren. Zij stellen zich voor:

Matthijs Rohlfs

Hoofdtrainer van SCA en geeft les op floret en degen tijdens de jeugd- en seniorentrainingen op maandag, dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond. Verzorgt de nationale training (in opdracht van de KNAS) en de introductiecursussen.

Ik ben in 1991 op 10-jarige leeftijd begonnen met schermen en nam deel aan mijn eerste toernooi als pupil in 1993. Vanaf 1996 tot 2005 heb ik ieder jaar deelgenomen aan (Jeugd-)NK’s, EK’s en WK’s en heb ik onder andere negen individuele Nederlandse titels op floret behaald. Ik heb tijdens deze periode ontzettend veel ervaring opgedaan en verschillende manieren van trainen ontdekt. Ik hou van alle facetten van de sport en ben van mening dat plezier en passie de basis zijn voor alle schermers, zowel recreatief als professioneel. Ik wil graag mijn ervaring als wedstrijdschermer en de liefde voor de sport overbrengen op de leden van SCA.

Sinds ik in 2005 begonnen ben met lesgeven heb ik de opleiding Maître d’Escrime (Schermleraar Niveau 4) afgerond, verzorg ik de wekelijkse nationale florettraining van de KNAS, heb ik schermster Saskia van Erven Garcia begeleid op de Olympische Spelen in London 2012 en ben ik onderdeel van het Floret Begeleidings Team van de KNAS.

De lessen voor SCA en de KNAS verzorg ik namens mijn eigen bedrijf Rohlfs Training & Coaching. Behalve mijn werk bij SCA geef ik bedrijfstrainingen, schermworkshops en privélessen op locatie voor bedrijven en individuen. In 2009 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Daniël Nivard

Trainer van SCA en geeft les op floret en sabel tijdens de jeugd- en seniorentrainingen op dinsdag-, woensdag, donderdag- en vrijdagavond.

Op 11-jarige leeftijd ben ik begonnen met schermen bij ASV Van Oeveren en heb hier de beginselen geleerd van SCA-erelid Bep van der Pol. Later ben ik overgestapt naar Schermvereniging Rana, waar ik les kreeg van Boudewijn en Ischa Mooren. Zij hebben mij tot een wedstrijdschermer gemaakt.  Als wedstrijdschermer heb ik meegedaan aan het Jeugd WK in Oostenrijk in 2005. Verder heb ik verschillende medailles gewonnen op NK’s en NJK’s.

Ik ben in 2008 begonnen met lesgeven bij SCA, en met mijn studie Sport Management & Ondernemen. In 2012 heb ik mijn studie SM&O afgerond en ben ik fulltime gaan lesgeven. Ik ben gediplomeerd Maître d’Escrime (Schermleraar Niveau 4 op floret en sabel) en tevens ben ik onderdeel van het Floret en Sabel Begeleidings Team van de KNAS.

Buiten mijn werkzaamheden voor SCA ben ik eigenaar en oprichter van DNCoaching. Via mijn bedrijf wil ik het schermen bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. Heb je interesse in een workshop, kinderfeestje of schoolschermen? Neem dan contact op via mijn website.

 

Arash Sheikh

Trainer van SCA en geeft les op sabel tijdens de jeugd- en seniorentrainingen op donderdag.

Toen ik 10 jaar oud was raakte ik bekend met schermen in Iran. Mijn vader was degene die mij de eerste lessen in sabel gaf. Voor mij was het meteen raak. Snel werd mijn talent gezien door de toenmalige Iraanse nationale trainer en later door mijn Russische trainer. Als lid van het nationale sabelteam van Iran op jongere leeftijd en later lid van het Nederlandse sabelteam heb ik verschillende nationale en internationale trofeeën gewonnen. Op nationaal niveau ben ik Iraans en Nederlands sabelkampioen geweest. Ik heb aan verschillende FIE World Cups en (junioren) WK’s meegedaan.

Mijn kennis en ervaringen wil ik graag delen, dus besloot ik mij op te laten leiden tot sabelcoach. Begin 2017 heb ik in Budapest een opleiding van drie maanden tot sabel maître gevolgd en mijn diploma FIE Coaching Certificate gehaald. Deze opleiding werd door samenwerking van de FIE en de University of Physical Education Budapest aangeboden. Tijdens deze opleiding in Budapest kwam mijn doel om als professionele coach te fungeren dichterbij. Naast praktische coaching en training in oude en nieuwe technieken werd ik ook opgeleid door de Universiteit van Budapest in fysiologie, pedagogie, training theorie, sportpsychologie en ‘sport, strategie en management’. Sinds 2017 ben ik onderdeel van het Sabel Begeleidings Team van de KNAS.

Naast schermer en trainer ben ik IT-consultant. Ik ben afgestudeerd in informatica aan de Hogeschool van Amsterdam.

Bert de Groot

Trainer van SCA en geeft les op degen tijdens de jeugd- en seniorentrainingen op dinsdag.

Ik ben met schermen begonnen toen ik 17 was. Dat was in Wageningen, bij maître Cees Wolfers.

Voordat ik met schermen begon, voetbalde ik. Als spits kreeg ik zóveel schoppen op mijn enkels dat ik op enig moment bijna niet meer kon lopen. Dat was het moment om op zoek te gaan naar een andere sport. Mijn klasgenoot Floris ( what’s in a name …) schermde al bij Cees en ik ging eens met hem mee om te kijken of schermen misschien ook iets voor mij was. En óf het wat was! Ik was meteen verkocht.

Na de Middelbare school ging ik in 1983 studeren in Nijmegen. Bij de studentenschermvereniging en Scaramouche (ik trainde ook in Arnhem) werd Dick van Winden mijn schermleraar. Bij Scaramouche trainde ik o.a. met Paul Besselink en Hans te Boekhorst. 1983 was een mooi schermjaar: ik werd studentenkampioen met Nijmegen, derde op het NK met Scaramouche en ik won de Zilveren Degen.

In 1984 ging ik in Amsterdam verder met de studie. In Amsterdam heb ik les gehad van Ruud van Oeveren, Jan Snellen, Bert van Til en Paul van Polanen-Petel (de maître met de glimlach). Vooral aan Paul (en Margreet) bewaar ik mooie herinneringen. Na mijn afstuderen aan de UvA bleef ik in Amsterdam wonen. Als wedstrijdschermer heb ik aan veel wedstrijden meegedaan in binnen- en buitenland. Als dienstplichtig militair was ik lid van het militaire schermteam en mocht ik aan vele mooie wedstrijden meedoen (waaronder het militaire WK in 1986). Ook had ik de vele studententoernooien, NK’s en A-toernooien niet willen missen. Ik ben nog steeds actief schermer, nu vooral bij de veteranen. Als veteraan heb ik aan EK’s en WK’s meegedaan. Ik ben niet van plan te stoppen met schermen. Het is gewoon té leuk om te doen.

De schermsport heeft mij veel gebracht. Niet alleen plezier, maar het heeft ook bijgedragen aan mijn vorming als mens. Dit – en mijn ervaringen als wedstrijdschermer – wil ik graag overbrengen op anderen. Mijn opleiding tot schermleraar heb ik bij de KNAS gedaan (ik heb niveau 3 op alle wapens). Naast het schermen heb ik een full-time baan bij de IT-organisatie van ABN AMRO. Op dit moment werk ik als product owner in een team dat apps voor medewerkers van de bank maakt. Ik geef ook schermles in mijn woonplaats Woerden, bij schermvereniging ‘de Vrijbuiters’. Ik ben getrouwd met Erica en heb drie zoons, waarvan er één ook besmet is met het schermvirus.

Dirk Jan van Egmond

Assistent-trainer van SCA. Dirk Jan ondersteunt de trainers op maandag, dinsdag (J2) en donderdag (J2) tijdens de reguliere trainingen en is daarnaast fanatiek wedstrijdschermer.

Ik ben 14 jaar geleden begonnen met schermen en heb sindsdien op hoog niveau meegedaan aan nationale en internationale wedstrijden, waaronder het EK in Torun. In 2017 heb ik de Nederlandse titel bij de senioren gewonnen. Voor mijn studie en stage heb ik in London en Salzburg gewoond en daar getraind bij topclubs. Als assistent-trainer bij SCA hoop ik mijn ervaring en kennis door te kunnen geven aan andere schermers.