Daniël Giacon geeft visitekaartje af op WK schermen in Wuxi

Op de wereldkampioenschappen voor senioren in Wuxi, China, werd SCA vertegenwoordigd door toppers Daniël Giacon en Eline Rentier. Daniël Nivard was mee als coach. De 17-jarige Daniël kwam bijna tot een grote stunt tegen de Russische Safin op het tableau van 64 en laat zien dat hij met de wereldtop meedoet!

De SCA-ers waren al een tijdje voor het toernooi in China om te acclimatiseren en te trainen bij de club van Nederlandse collega Wojtek van Barneveld in Shanghai. Met deze prima voorbereiding achter de rug kon het toernooi op 20 juli beginnen met de dames floret categorie. Helaas verliep de wedstrijd niet zoals gewenst voor Eline. Zij had moeite in de poule en wist één partij te winnen. Dit was niet voldoende voor een plaats op het tableau en Eline eindigde als 94e. Zij zal zich volgend seizoen zeker herpakken! Clubgenote Saskia van Erven Garcia, schermend voor Colombia en trainend in Italië, was ook op het WK en won drie partijen in de poule. Door winst op het voortableau plaatste ze zich voor het hoofdtableau van 64, waar ze verloor tegen de Poolse Walczyk. Saskia eindigde als 53e.

De dag na de dames mocht Daniël van start. Hij won drie van de vijf partijen in zijn poule en verdiende een vrijstelling voor de eerste eliminatieronde. In de tweede eliminatie stond een plaats op het hoofdtableau op het spel. Het werd een lastige strijd tegen Yoong uit Maleisië, maar Daniël wist de winst met 15-13 naar zich toe te trekken en mocht door in het toernooi. Na twee rustdagen was hij terug op de loper, tegen de sterke Safin. Eerder dit jaar in Parijs heeft Daniël in dezelfde ronde de Amerikaan Massialas naar huis gestuurd, dus alles was mogelijk. De partij begon voorspoedig en Daniël kon een kleine voorsprong opbouwen die halverwege de partij steeds verder groeide tot een 14-8 voorsprong! Op een WK kan echter alles gebeuren en Safin is een ervaren schermer die kan schakelen. De voorsprong werd kundig weggewerkt ondanks dappere pogingen van Daniël om de partij af te sluiten. Op 14-14 was het Safin die het winnende punt scoorde.

Een enorme teleurstelling voor Daniël die nu genoegen moest nemen met de 59e plaats. Desondanks mag hij hoopvol zijn dat hij op jonge leeftijd al mee kan doen met de absolute wereldtop. Natuurlijk gaan er nog veel winstpartijen volgen en wij zijn hoe dan ook erg trots op hem. Het visitekaartje is afgegeven en volgend seizoen gebeuren er mooie dingen!