Daniël Giacon top 8 op C.E.P Marathon Parijs

Het grootste en mooiste jeugdtoernooi van het jaar, de C.E.P. Marathon Fleuret in Parijs, vond plaats in het weekend van 1 en 2 februari. Verspreid over vier categorieën en vijf schermzalen deden meer dan 1200 jonge schermers mee, waaronder vele Nederlanders. Ook SCA had een mooie delegatie bestaande uit Daniël Giacon, Erik Albert, Edo Zoons, Gaetano Milan, Sjoerd Noordhoek, Axel Zoons (miniemen jongens floret, 429 deelnemers), Myrthe Zoons (miniemen meisjes floret, 267 deelnemers) en Thyrza Zoons (cadetten meisjes floret, 149 deelnemers). De leeftijdscategorieën in Frankrijk lopen iets anders dan in Nederland, zo schermen de eerstejaars cadetten als Erik en Edo nog bij de ‘miniemen’ zoals eerstejaars pupillen Gaetano, Sjoerd en Axel. Voor de jonkies dus een extra zwaar toernooi. Ook voor de cadetten is het dus pittig, want hier schermen alleen de tweede- en laatstejaars samen.

Het C.E.P. toernooi staat bekend om het vele schermen, waardoor het ook aantrekkelijk is voor de subtoppers. Zo wordt op zaterdag begonnen met twee voorrondes en een eliminatietableau met herkansing waaruit de schermers voor de tweede dag bekend worden. Deze schermen op zondag eerst nog een poule en wederom een tableau met herkansingen. Vanwege het enorme deelnemersveld kan je bijna net zo veel eliminaties schermen als poule-partijen! Het betekent vroeg beginnen en laat eindigen, maar dit is zeker de moeite waard.

Na twee dagen hard werken voor schermers, coaches en scheidsrechters mogen we met trots de balans opmaken: de SCA-ers hebben het uitstekend gedaan! Zusjes Myrthe en Thyrza schermden prima in hun categorieën. Bij de miniemen wist Myrthe zich na de derde poule op dag twee als 11e op het tableau te plaatsen. Na een vrijstelling verloor ze haar eliminatie maar won de herkansing. Vervolgens moest ze helaas mede-Nederlander Kimberley Meulenkamp van onze vrienden van HollandSchermen uitschakelen om zich weer in het toernooi terug te knokken. Dit lukte, maar haar Japanse tegenstander in de volgende ronde was te sterk. Wederom verwezen naar de herkansingsronde trof ze nogmaals een Nederlandse tegenstander, Elize Hautvast, eveneens van HollandSchermen. Elize was te sterk en zou als 10e eindigen, Myrthe als 25e. Een mooi resultaat in een zeer sterke discipline!

Thyrza begon bij de cadetten na de derde poule aan een pittige eliminatie tegen een hoger geplaatste Française, die ze met 9-8 won! De daaropvolgende Italiaanse was te sterk, en ook de herkansing kon niet worden gewonnen. Hierdoor eindigde Thyrza als 46e in een wat compacter deelnemersveld dan de andere categorieën. Ervaren schermers weten dat, in tegenstelling tot in Nederland, een compact veld in Frankrijk betekent dat de toppers aanwezig zijn maar je slechts weinig mindere tegenstanders zult tegenkomen. Op het C.E.P. toernooi is dit natuurlijk nog duidelijker, aangezien er geen ‘makkelijke’ eerstejaars in de categorie zitten. Daarom een prima prestatie van Thyrza!

Voor Gaetano, Sjoerd en Axel was het een enorme belevenis en goede leerervaring. Daniël, Erik en Edo haalden de tweede dag bij de miniemen en kwamen goed de derde poule door. Erik ging goed van start in de eliminaties met een vrijstelling en overwinning. Na een verliespartij vocht hij zich terug in het toernooi middels de herkansing en won hierna nog twee eliminaties voordat hij werd uitgeschakeld door de Rus Troshin die uiteindelijk vierde zou worden. Erik eindigde als 11e. Bravo!

Daniël en Edo hadden na een vrijstelling en gewonnen eliminatie de pech tegen elkaar te moeten schermen. De partij werd nipt gewonnen door Daniël met 8-9, waardoor Edo moest herkansen. Helaas verloor hij deze partij en eindigde als 33e. Edo is een schermer met veel potentieel en dat zullen we de komende jaren zeker te zien krijgen.

Na zijn overwinning op Edo verloor Daniël helaas zijn eliminatie, maar won de herkansing en de drie daaropvolgende eliminaties (waarvan eentje met 4-2!). Zeven eliminaties na de derde poule was hij eindelijk aangekomen bij de kwartfinales en had hij dus 421 schermers achter zich gelaten. De achtste eliminatie tegen de Fransman Robin ging helaas verloren met 7-10. Robin won zilver en Daniël eindigde als 8e. Een geweldige prestatie voor de jonge SCA-er, die volgend jaar nóg een keer bij de miniemen mee mag doen. Gefeliciteerd, blijf hard trainen en geniet van je prestaties!

We bedanken Daniël Nivard voor het coachen, Dirk Jan van Egmond voor het jureren en de ouders voor de support! Volgend jaar zullen we weer aanwezig zijn met een mooie groep SCA-ers!