Drie titels voor SCA op NK equipe!

Reeds voor aanvang van het NK equipe op 24 en 25 juni in Purmerend was het al mooi: SCA deed mee met de volledige bezetting van zes teams. Achteraf mogen we trots zijn dat er zelfs boven verwachting gepresteerd is. De floretschermers voldeden aan de verwachting en haalden met grote overmacht beide titels binnen. Ons sterke dames degenequipe voegde daar een mooie derde titel aan toe. Met zilver op heren sabel en brons op dames sabel stond SCA bij vijf van de zes disciplines op het podium. Het heren degenequipe vocht zich naar een knappe vierde plaats. Gefeliciteerd schermers!

Zaterdag begonnen de floretschermers aan hun toernooi. Het damesteam, bestaande uit Saskia van Erven Garcia, Eline Rentier, Aliya Dhuique-Hein en Astrid Courtay, liet er vanaf het begin geen twijfel over bestaan dat goud de missie was. Na het zilver van vorig jaar traden we op volle sterkte aan en wonnen de finale van mede-Amsterdammers ASSV Esprit met 45-7. Bij de heren werden de titels van de afgelopen vijf jaar verdedigd. Dirk Jan van Egmond, Daniël Giacon, Matthijs Rohlfs en Teun Jans-Köhneke waren erop gebrand hun beste schermen te laten zien. In de finale tegen HollandSchermen uit Alkmaar was 45-13 de overtuigende eindstand en hiermee staat de teller op zes titels op rij.
SCA pakt hiermee in 2017 wederom de ‘dubbele dubbel’ op floret. Beide titels op het NK individueel door Dirk Jan en Saskia, en beide titels op het NK equipe. Gefeliciteerd!

De sabreurs traden aan in de middag met als thema ‘de jeugd heeft de toekomst’. Bij de heren werden de senioren Anton Oskamp en Timon Hagen bijgestaan door jonge talenten Bente Obdeijn en Bote Schaafsma. Bij de dames schermde Eline haar tweede toernooi, samen met jeugdschermsters Laura Talbot, Mare Feltkamp en Maria Jans-Köhneke. Het damesequipe met drie floretschermsters vocht hard, maar kon in de halve finale niet winnen van Delft Fencing Club (34-45). Om het brons werd echter knap gewonnen van ASSV Esprit met 45-27. Dat smaakt naar meer en we zullen volgend jaar zeker weer met een damesteam aanwezig zijn.
Het herenteam begon met een strakke winst tegen Delft Fencing Club (45-35) en streed in de halve finale tegen de als eerste geplaatste schermers van, wederom, ASSV Esprit. Deze partij werd gedecideerd gewonnen met 45-33, waardoor de titelverdedigers van Surtout de laatste horde vormden in de finale. Op diverse momenten in de finale leek het SCA team te gaan stunten met winst, maar uiteindelijk gaf de routine van de tegenstanders de doorslag en werd er nipt met 41-45 verloren. Zilver met een gouden randje, want het is in jaren niet zo spannend geweest in een sabelfinale. Top gedaan dames en heren!

Dag twee van het NK was voor de degenisten. Carmel Tulen versterkte het damesteam met Saskia, Eline en Anne Bavelaar. Het doel was het verslaan van titelverdedigers SC Den Bosch en al in de halve finale was het alles of niets, want Den Bosch was de tegenstander. Met passie en vuur werd begonnen en na de eerste partijen stonden onze dames op een flinke voorsprong die onoverkomelijk bleek voor de tegenstanders. Tot het einde bleef het team scherp en gedreven en met het laatste punt werd een duidelijk signaal afgegeven: 45-27. De finale tegen Robbschermen begon moeizaam, maar het lukte de dames om de focus te herpakken en in de laatste vier partijen een duidelijke omslag te bewerkstelligen. Voor de eerste keer goud op dames degen met 45-37 winst. Trots op het team!

Bij de heren schermde ons ‘vreemdelingenlegioen’ met Nederlander Lennaert Zwart, Fransman Valentin Sannier, Italiaan Gabriele Buzzatti en Belg Alexandre Viviers. Een mooi voorbeeld van het internationale allure van SCA. Er werd geschermd als een hecht team en het was prachtig om in meerdere talen aanmoedigingen en coaching te horen tijdens de partijen. Op het tableau van 16 werd met 45-21 gewonnen van de Vrijbuiters en in de kwartfinale werd het als eerste geplaatste team van KMSV verslagen met 45-33. De halve finale tegen Scaramouche beloofde erg lastig te worden, maar de heren gingen de strijd goed aan. Pas in de laatste partij werd met een klein verschil verloren met 42-45. De kleine finale voor het brons gaf kans op de zesde podiumplaats van het weekend. Tegen FC Almere werd een achterstand omgebogen tot voorsprong die tot de voorlaatste partij kon worden vastgehouden. Een plotselinge omslag zorgde voor een moeilijke laatste partij en de eindstand 40-45. Nét geen prijs, maar wel een sterke vertoning van de degenheren en een duidelijke verbetering van de voorgaande jaren. We hopen nog meer moois te zien van deze mannen!

Zes teams, drie titels, vijf podiumplaatsen. SCA prolongeert de verenigingsbeker, net als eerder op het NJK, en sluit het nationale seizoen af met een knaller. Kijk hier voor de volledige resultaten. We bedanken coaches Daniël Nivard, Matthijs Rohlfs en Alexander Bloks en alle schermers die voor de club hebben gestreden. We zijn trots op jullie! Schermvereniging En Cavant bedankt voor de organisatie van het toernooi!