Eline Rentier Nederlands Kampioen schermen

Afgelopen weekend werd het Lotto NK schermen voor senioren georganiseerd in Rotterdam. Op zaterdag 18 april werd begonnen met de voorrondes en op zondag 19 april vond het hoofdtoernooi plaats met tableau van 16 en alle finales. Veertien schermers van SCA haalden het hoofdtoernooi. Eline Rentier en Dirk Jan van Egmond behaalden de finales en Eline won haar eerste kampioenschap. Gefeliciteerd!

Eline had ondanks een vrijstelling voor de eerste eliminatie een zware loting. In de kwartfinale versloeg ze Sophie van der Heijden in een goede partij met 15-8. De halve finale tegen Svenja Jahn eindigde in een duidelijke 15-4. In haar eerste NK finale begon Eline sterk tegen Milja Mondt van HollandSchermen uit Alkmaar. Een snelle voorsprong werd langzaam weggewerkt door Milja en Eline kwam zelfs op achterstand. Ze hield echter dapper vol en wist de spannende partij met het kleinst mogelijke verschil (15-14) te winnen. Bij de dames presteerden ook onze jonge schermsters Myrthe Zoons (15 jaar) en Aliya Dhuique-Hein (13 jaar) goed met respectievelijk een 7e en 10e plek. Bravo!

Na opeenvolgende overwinningen op de afgelopen twee NK’s wist Max Janssen ditmaal zijn titel niet te verdedigen. In de eerste ronde schakelde hij clubgenoot Patrick Post uit, maar verloor in de kwartfinale van trainer Matthijs Rohlfs. Dirk Jan schermde zich met overtuiging naar de halve finale waarin hij het moest opnemen tegen Job de Ruiter van HollandSchermen die net Daniël Giacon had uitgeschakeld. Met een goede overwinning op Job bereikte ook Dirk Jan zijn eerste NK finale. Matthijs moest het in de andere halve finale opnemen tegen Sebastiaan Borst uit Den Haag. De twee ervaren schermers maakte er een waar schaakspel van met een tot het laatste moment gelijk opgaande score, waarna Borst met het verstrijken van de speeltijd kon uitlopen naar een 12-8 overwinning.

In de finale tegen Borst begon Dirk Jan zeer sterk en had het beste van het spel. Degelijk schermen van zijn ervaren tegenstander verstoorde echter het ritme van Dirk Jan waardoor de voorsprong niet vastgehouden kon worden en de partij met 11-15 verloren ging. We feliciteren Dirk Jan met zijn mooie resultaat en gaan volgend jaar voor de titel!

Op de andere wapens sabel en degen heeft SCA zich de laatste jaren ook voorzichtig gemeld. Met een 7e plaats voor Kitti Fodor bij dames degen en een 7e plaats voor SCA trainer Daniël Nivard bij heren sabel gaat het ook hier de goede kant op met onze bijdrage aan de landelijke top.

De topschermers van SCA zitten na het NK trouwens niet stil. Deze week reizen Eline, Dirk Jan, Max en Patrick begeleid door trainer Matthijs af naar Italië voor het EK onder 23.

We bedanken alle scheidsrechters en het Rotterdamse organisatiecomité voor het goed georganiseerde toernooi.

 

Resultaten SCA-ers:

Dames degen
7e Kitti Fodor
13e Anne Bavelaar
22e Myrthe Zoons

Dames floret
1e Eline Rentier
7e Myrthe Zoons
10e Aliya Dhuique-Hein
12e Gabriella Ramdhan

Heren degen
9e Rezk Nawar
47e Lennaert Zwart
65e Floris Van Seumeren

Heren floret
2e Dirk Jan van Egmond
3e Matthijs Rohlfs
5e Daniël Giacon
8e Max Janssen
9e Patrick Post
10e Timon Hagen
11e Erik Albert
19e Edo Zoons
22e Valentijn Huybens
24e Wouter Prommel
25e Teun Jans-Köhneke
27e Boris Wolfson
28e Irving van Heuven van Staereling
29e Nathan Jacques
30e Axel Zoons
31e David Donovan
34e Jeroen Jacques
37e James Tung-Meng Chang

Heren sabel
7e Daniël Nivard
21e Timon Hagen