Elke van Achterberg scoort op EK Rolstoelschermen

Op het EK Rolstoelschermen in het Italiaanse Terni heeft Elke van Achterberg goede zaken gedaan. Ze haalde een top 8 ranking in het degentoernooi en een nette 11e plaats in het florettoernooi, haar beste prestaties tot nu toe en een vervolg op haar succesvolle rentree na een jaar blessureleed. Gefeliciteerd!

Onder begeleiding van coach Matthijs Rohlfs schermde Elke op dinsdag 18 september het degentoernooi. In de ‘poule des doods’ wist ze drie van de zes partijen te winnen. Vier van de schermsters uit de poule zouden later op de dag de top 8 halen, gelukkig inclusief Elke. Op het tableau van 16 was de sterke Britse Gemma Collis-McCann de tegenstander. Elke en Gemma zijn goede vriendinnen, maar in de partij ging het hard tegen hard. Een tactische aanpak leidde tot meerdere malen passiviteit en een laatste minuut schermen met een 4-4 stand en voordeel voor de tegenstander. Elke wist de verdediging te doorbreken en een voorsprong te pakken om vervolgens de winst op tijd na zich toe te trekken met 8-6. Het is de eerste keer de Elke deze ontmoeting in een eliminatie wist te winnen. In de kwartfinale tegen de Russische Evdokimova wist Elke een tijd lang bij te blijven maar verloor uiteindelijk met 9-15. Dit was goed voor een achtste plaats op het EK en een 17e plaats op de laatste wereldranglijst.

Op woensdag 19 september begon het florettoernooi, en het duurde even voordat de wissel van degen naar floret strategie tot uiting kwam. Met twee keer winst uit vijf partijen gaf het resultaat nog geen voldoening en daarom ging er in de eliminatie tegen de kersverse kampioene degen van de vorige dag, Iuliia Maya uit Rustland, een schepje bovenop. Maya is een sterke en ervaren tegenstander die er even van schrok dat de stand tot 4-4 gelijk opliep. Daarna wist ze uit te lopen tot een flinke voorsprong, die Elke gedeeltelijk wist weg te werken. De partij ging helaas met 10-15 verloren maar we mogen tevreden zijn met de getoonde vechtlust en vooruitgang. Elke eindigde als 11e op het EK en staat nu 16e op de wereldranglijst.

Al met al was het EK een fijne ervaring met hoopgevende resultaten en goede fysieke en mentale weerbaarheid. Ga zo door, Elke!