Erik Albert zilver op Wapen van Vlagtwedde

Traditiegetrouw vertrok een flinke groep SCA-ers in het weekend van 3 en 4 november naar Ter Apel voor het Wapen van Vlagtwedde. Het was dit jaar al de 41ste keer dat het toernooi werd georganiseerd. Dit jaar waren er niet alleen Deense en Duitse schermers maar ook een ploeg uit Frankrijk.

De meeste schermers hadden op vrijdagavond al in of rond Ter Apel overnacht, wat het toernooi op een mini-vakantie deed lijken. Zodoende kon zaterdagochtend vroeg fris worden begonnen met de cadetten. Paul Lagerweij was de enige ‘echte’ SCA cadet, maar pupillen Daniël Giacon en Erik Albert deden een categorie hoger mee. Daniël moest helaas al opgeven na één partij. Zijn geblesseerde pols heeft toch nog meer rust nodig dan hij dacht. Erik had moeite om in concentratie te komen en werd uiteindelijk in zijn eerst eliminatie uitgeschakeld. Paul kwam de voorrondes redelijk goed door en wist zijn eerste eliminatie te winnen waardoor hij bij de eerste 32 zat. Hierna moest hij het opnemen tegen een goede Franse schermer en deze partij ging verloren.

Bij de senioren waren Daniël Nivard, Rick van de Weide, Tommie Varekamp, Timon Hagen en David Donovan bij de heren, en Jasmijn van de Weide bij de dames aanwezig. Bij Jasmijn ging haar eliminatie maar net verloren, 14-15. Timon sneuvelde in de eerste eliminatie, maar Daniël, David en Rick gingen door naar de eerste 16. Hier viel helaas voor allemaal het doek. Tommie schermde zich echter naar een mooie  derde plek! De eerste medaille was binnen.

Ook de benjamins kwamen op zaterdag in actie. Sjoerd Noordhoek, Gaetano Milan, Taco Hefting en Mathias Bouthoorn kwamen namens SCA op de loper. Met 22 deelnemers was het een redelijk sterk toernooi. Taco en Mathias kwamen bij de eerst 12. Gaetano wist zich knap bij de eerste 8 te schermen. Sjoerd schermde zeer sterke eliminaties en werd derde! Gefeliciteerd!

Op zondag was de beurt aan de kuiken, pupillen en junioren. Maria Jans-Köhneke schermde samen met de jongens twee keer in de poul tegen iedereen. Ze wist uiteindelijk één partij te winnen en vond het erg gezelig. En, ze ging nog met een derde prijs bij de meisjes naar huis ook. Teun Jans-Köhneke en Erik begonnen aan een zware taak: 40 pupillen uit Nederland, Frankrijk, Denemarken en Duitsland. Teun kwam bij de eerst 32, waar hij tegen een Nederlandse jongen zijn verlies moest nemen. De ervaring tegen alle Franse en Deense tegenstanders neemt hij mooi wel mee!

Erik, die licht last had van zijn voet, had de smaak gelukkig wel meer te pakken dan op zaterdag, en kwalificeerde zich goed als zevende op het tableau. Hij schermde zich vervolgens met twee keer 15-13 naar de kwartfinale. Hierin was een zeer sterke Deense schermer de tegenstander. De partij was echt heel spannend en Erik won met 15-14! De halve finale tegen een Franse linkshandige schermer was een strijd tussen twee jongens die er na twee dagen schermen niet meer zo fris uitzagen. Erik wist dat hij alles moest geven om de overwinning uit het vuur te slepen. Dit lukte, weer, met een zeer klein verschil: 15-13.

In de finale begon Erik fel en bouwde een voorsprong uit. Na 6 minuten was het zelfs 10-7 voor hem. Zijn concentratie liet hem op dat punt echter totaal in de steek, en de Deense tegenstander had dit zeer goed door. De partij werd in het voordeel van de tegenstander beslist. Erik mag echter zeer trots zijn op zijn tweede plek in dit zeer sterke deelnemersveld. Gefeliciteerd!

We zullen volgend jaar zeker weer aanwezig zijn op dit mooie toernooi!