Geslaagd EK voor SCA

Het Europees Kampioenschap schermen is succesvol verlopen voor de Amsterdamse floretschermer Dirk Jan van Egmond. Op het individuele toernooi eindigt van Egmond als 50e van Europa in de ranking. Op het teamevent dat donderdag werd gehouden weet het Nederlandse team – bestaande uit Dirk Jan van Egmond, Job de Ruiter en Sebastiaan Borst – knap te winnen van de landen Zweden en Ierland en wordt het Nederlandse equipe 11e.

Van Egmond is door de nationale schermbond KNAS geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op het EK. De floretdelegatie bestaat verder uit Job de Ruiter en Sebastiaan Borst en wordt begeleid door coaches Gabor Salamon en Jeroen Divendal. Het is de eerste keer dat Dirk Jan deelneemt aan een Europees Kampioenschap.

Vastberaden van start
In de voorronde bij de heren floret gaat Dirk goed van start op het individuele toernooi en weet hij uitstekend mee te komen met de Europese wedstrijdtop. Met twee winst- en vier verliespartijen is plaatsing voor het tableau van 64 gegarandeerd. In de eliminatieronde met de beste 64 schermers van Europa treft van Egmond de Rus Akhmatkhuzin. Ondanks een aantal mooie treffers van Dirk Jan weet de Rus al snel op voorsprong te komen en de partij wordt uiteindelijk verloren met 8-15. Eindresultaat voor Dirk Jan is een 50e plaats in de ranking. Een prima resultaat voor een eerste deelname aan het EK en bovendien zijn hiermee ook drie belangrijke punten voor de wereldranglijst behaald!

Succesvol teamevent
Op het teamevent van donderdag treft het heren floretequipe als eerste het sterke Duitsland. Er wordt gevochten om ieder punt en het Nederlandse thuispubliek kan op afstand meegenieten van de prestaties via de live-stream. Helaas is de inzet van de Nederlandse florettisten niet voldoende en wordt de ontmoeting verloren met 20-45. Om plaatsing bij de beste 12 landen af te dwingen moet vervolgens worden gewonnen van Zweden. Dat lukt, en met een eindstand van 45-36 is het Nederlandse team erop gebrand om ook de volgende partij tegen Wit-Rusland te winnen. De tegenstand is echter te groot en ondanks goed schermen wordt deze ontmoeting verloren met 31-45. De laatste partij van de dag wordt geschermd tegen Ierland. Nederland schermt sterk en het heren floretteam komt direct op voorsprong te staan. Dit wordt niet meer uit handen gegeven en de partij wordt gewonnen met 45-26. Met dit resultaat eindigt Nederland als 11e op het teamevent.

Deelnemer Dirk Jan van Egmond over de prestaties gedurende het EK: “Met de resultaten op het individuele toernooi en teamevent hebben we als Nederland bewezen op dit podium thuis te horen. Dit biedt veel hoop en perspectief voor de komende jaren. Mijn belangrijkste resultaat is dat ik deze week sterk schermen heb laten zien en de kans om aan het EK mee te mogen doen volop heb benut.”

Met de goede prestaties van de Nederlandse schermers werpt het topsportprogramma van SchermCentrum Amsterdam en de KNAS haar eerste vruchten af. Zo vindt er wekelijks een nationale training plaats in het Frans Otten Stadion te Amsterdam, waar schermers uit de nationale top de mogelijkheid krijgen om op niveau te sparren.

Als club zijn we trots dat we ook deelnemers hebben op het belangrijkste schermevenement van Europa en we feliciteren Dirk en het #NLfloretteam met de behaalde resultaten!