Internationale successen voor Saskia van Erven Garcia

Het is een drukke maar succesvolle periode geweest voor Saskia van Erven Garcia. In korte tijd bezocht ze de Wereldkampioenschappen in Moskou, de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto en het London Open toernooi. Hoogtepunt was de zilveren medaille op de Spelen, maar ook de winst in Londen en de 1000 Britse Pond hoofdprijs is mooi meegenomen. In Moskou deed Saskia goede zaken voor kwalificatie voor Rio 2016. Een korte terugblik:

Wereldkampioenschappen Moskou
De 108 deelneemsters bij dames floret proberen op dit toernooi zo veel mogelijk punten te scoren voor de Olympische kwalificatie, en natuurlijk om wereldkampioen te worden. Saskia moet in de poule de juiste vorm vinden en wint drie partijen. Twee partijen worden met 4-5 verloren. Dit is echter voldoende om rechtstreeks geplaatst te zijn voor het hoofdtoernooi de volgende dag. Deze dag begint ze overtuigend met 15-4 winst op Mona Shaito (LIB). Bij de top 32 is Nzingha Prescod (USA) de tegenstander. Saskia en Prescod kennen elkaar goed van de Pan-Amerikaanse Kampioenschappen. In Cancun 2012 won Saskia in de halve finale. Prescod was in Moskou echter in bloedvorm en hoewel het aanvankelijk gelijk op ging kon de Amerikaanse de partij met 15-9 winnen. Saskia moest dus genoegen nemen met een 32ste plaats, maar dit levert haar wel belangrijke punten op voor Rio. Haar directe concurrenten uit Zuid-Amerika en Canada haalden deze punten niet op dit toernooi. Prescod behaalde overigens een knappe bronzen medaille!

Pan-Amerikaanse Spelen Toronto
In Baku werden onlangs de eerste Europese Spelen gehouden. In Noord- en Zuid-Amerika wordt een dergelijk toernooi al langer gehouden en staat uitermate hoog aangeschreven. De toppers uit Amerika, Canada, Venezuela en Mexico zijn aanwezig, maar ook zeer gedreven deelneemster uit de overige landen. Het deelnemersveld is klein (18) omdat slechts twee schermsters per land mee mogen doen. Dit levert meteen sterke ontmoetingen op.

Saskia begint prima met vier winstpartijen en één verlies, van Gimenez (VEN). Als derde geplaatst op het tableau wint ze eerst van de Mexicaanse Michel met 15-9. De kwartfinale werd overtuigend gewonnen met 15-3 van Gimenez, een duidelijke correctie van de verliespartij in de poule. De halve finale tegen Goldie (CAN) kan op papier een zware zijn. Niets is echter minder waar, want de Canadese wordt eveneens met 15-3 aan de kant gezet ondanks de aanmoedingen van het thuispubliek. De finale tegen Kiefer (USA), een week daarvoor nog goed voor een kwartfinaleplaats in Moskou, is altijd zwaar. Het is Saskia nog niet eerder gelukt van Kiefer te winnen, maar in Toronto had ze een bliksemstart en kwam met 10-3 voor te staan. Kiefer is helaas niet de minste en beetje bij beetje werd de voorsprong weggewerkt. De eindscore was 11-15. Een mooie zilveren medaille voor Saskia op dit prestigieuze evenement, enkele zeer sterke partijen en wellicht de overtuiging dat Kiefer wel degelijk te pakken is. Volgende keer!

London Open 2015
Amper terug uit Toronto wacht een ‘recreatief’ toernooi. Vorig jaar was Saskia de winnaar en mocht maar liefst 1000 Britse Pond prijzengeld meenemen. Een prima reden om het dit jaar weer te proberen, maar nu samen met clubgenoot Eline Rentier. De dames begonnen prima en wonnen beiden alle partijen in de voorronde. Als eerste en tweede geplaatst op het tableau schaarden zij zich eenvoudig bij de top 4. De volgende dag werden de galafinales gehouden. Eline verloor helaas met 14-15 van haar Britse tegenstander Dickson en moest met brons en 200 Pond prijzengeld genoegen nemen. Een goede leerervaring en een bijdrage in de reiskosten. Saskia won in de finale met 15-11 van Dickson en verdedigde zo haar overwinning van het vorige jaar. Welverdiend zakgeld voor een mooie vakantie na een intensieve schermperiode!

Gefeliciteerd met al de mooie resultaten en succes gewenst met de verdere route naar Rio!