Junioren strijden in Burgsteinfurt

Op zaterdag 6 oktober werd het Duitse kwalificatietoernooi voor junioren in Burgsteinfurt georganiseerd. Het sterke deelnemersveld maakt deelname zeer de moeite waard. Namens SCA deden junioren Ward Kloots, Dirk Jan van Egmond en Patrick Post mee. Matthijs Rohlfs was de coach.

Vrijdagavond werd overnacht in een naburig hotel, zodat de jongens rustig op konden staan. Er waren 105 deelnemers uit Duitsland, België en Nederland die in de twee schermzalen begonnen met twee voorrondes. Voor coach Matthijs was dit logistiek wat onhandig, maar toch heeft hij van alle SCA-ers meerdere partijen kunnen zien.
Ward is herstellende van een blessure en heeft de laatste tijd weinig kunnen trainen. Het was daarom voor hem een testtoernooi. Bij vlagen schermde hij slim en effectief, maar miste scherpte en conditie. Helaas begon zijn hamstringblessure in de tweede ronde op te spelen en is in overleg besloten om zich terug te trekken uit het toernooi. Hij wist in beide poules wel twee mooie partijen te winnen. Dirk Jan begon wisselvallig waardoor hij niet de volle winst kon pakken: hij won 8 van de 12 partijen in de voorrondes. Er zat een duidelijke stijgende lijn in zijn schermen, vooral op strategisch vlak. Een belangrijke leerervaring. Patrick stond goed te schermen. Vanwege twee momenten van onoplettendheid won hij ’slechts’ 10 van de 12 partijen, maar de winstpartijen waren duidelijk en verdiend, ook tegen enkele zeer goede tegenstanders.

Zowel Dirk Jan (15-11) als Patrick (14-11)wonnen de eerste eliminatie en plaatsten zich bij de beste 32. Beiden moesten tegelijk in verschillende zalen schermen, waardoor zelfredzaamheid en coaching elkaar afwisselden. Dirk Jan wist in de tweede helft van zijn partij de winst veilig te stellen met goed overnamespel. Patrick begon met een voorsprong en wist deze ondanks een spannend laatste gedeelte van de partij vast te houden.

In de ronde van 32 was de tegenstander van Dirk Jan met 7-15 te sterk, maar de partij gaf een goed inzicht in waar de winst de komende maanden te behalen valt. Patrick ging tot 12-12 gelijk op met zijn goede tegenstander. Wederom blonk hij verdedigend uit met zijn overnames en ripostes. Helaas werd hij vanwege de spanning net te gehaast en daardoor een paar keer onnodig getroffen. Toch mag hij tevreden zijn, want als eerstejaars junior is er nog twee jaar ruimte voor verbetering op dit toernooi.

Kortom, een leerzaam en nuttig toernooi en een goede internationale seizoensopener voor de heren junioren!

Uitslagen (105 deelnemers)
1. Mark Perelmann (GER)
2. Niklas Uftring (GER)
3. Georg Dörr (GER) & Alexander Kahl (GER)
17. Patrick Post
23. Dirk Jan van Egmond
29. Florens Pfann (SV Rapier)
60. Ward Kloots