Max en Saskia Nederlands kampioenen 2014

Op 12 en 13 april werd het Lotto Nederlands Kampioenschap Schermen 2014 georganiseerd in het Topsportcentrum van Rotterdam. Er deden meer dan 200 schermers mee. SchermCentrum Amsterdam was met 23 deelnemers vertegenwoordigd. Zeven SCA schermers haalden de laatste zestien, waarvan Saskia van Erven Garcia en Max Janssen een Nederlandse titel pakten!  Dirk Jan van Egmond werd knap derde van Nederland.

SCA trainer Matthijs Rohlfs deed zelf ook mee. De ervaren schermer knokte zich zelfs naar de kwartfinale, maar dit was voor hem helaas het eindstation. Direct na zijn uitschakeling mocht hij zijn rol als coach weer op zich nemen want Saskia, winnares van de afgelopen drie NK’s, stond te schermen in de kwartfinale. Deze partij was tegen de nummer 1 van Nederland, Milja Mondt. Saskia begon wat rommelig aan de partij waardoor een achterstand van 11-8 ontstond. Matthijs en Saskia bespraken de juiste strategie in de pauze waarna Saskia de stand gecontroleerd omboog tot een 15-11 overwinning. De halve finale was een makkelijke partij waarin Saskia van begin tot einde domineerde (15-7). In de finale moest ze het opnemen tegen Else Noë, die net als Milja bij een Italiaanse topclub traint. Saskia was duidelijk te sterk (15-7) en won haar vierde titel op rij.

Bij de heren schermde de 13-jarige Daniël Giacon zich naar een zeer knappe en verrassende zevende plek. Hij deed dit door bij de laatste 16 te winnen van oudgediende Chris Galesloot (15-12). Daniël laat met regelmaat zien dat hij al zeer ver is in zijn ontwikkeling, en traint hard bij SCA om zich bij de wereldtop te scharen. In de kwartfinale moest hij het opnemen tegen clubgenoot Dirk Jan. Dirk Jan, eerstejaars senior, bekroonde zijn goede seizoen door de partij met 15-4 naar zich toe te trekken en hiermee het brons veilig te stellen. In de halve finale werd hij helaas gestopt door voormalig Nederlands kampioen Mats Stijlaart.

Max, studerend en wonend in Utrecht maar nog steeds schermend voor SCA, doorloopt een seizoen waar het studeren op de eerste plek staat. Een maand voor het NK werden de pijlen samen met coach Daniël Nivard gericht op het verdedigen van de titel van 2013. Schermen is een sport waar ervaring heel belangrijk is. Max heeft deze ervaring en de technische details werden in de laatste lessen bijgeslepen. De eerste eliminatie werd met speels gemak gewonnen (15-6). In de kwartfinale moest Max aan de bak tegen voormalig Nederlands Kampioen Sebastiaan Combé. Een sterk begin aan de partij was voldoende voor de winst (15-8). De halve finale was een herhaling van de finale van vorig jaar tegen Tristan Tulen uit Den Bosch. Max begon wederom ijzersterk. De voorsprong werd door Tristan nog flink onder druk gezet maar kwam uiteindelijk niet meer in gevaar (15-12). Ook de finale tegen Mats Stijlaart was een herhaling: in 2011 verloor Max in Almere de titelstrijd. Hij was er dus erg op gebrand om dit recht te zetten. In deze laatste partij van de dag begon Max zoals altijd sterk. Hij zakte iets in net voor de eerste pauze maar nam met mooi aanvallend spel de partij weer in handen. Met een overtuigende actie besloot hij op 14-12 voorsprong de partij en prolongeerde zijn titel!

SchermCentrum Amsterdam is verheugd om voor de tweede keer op rij de dubbel op floret te behalen. Hoofdcoach Matthijs was na afloop zeer te spreken: “Ook dit jaar hebben we weer veel stappen in de goede richting gezet. Dit leidt nu tot mooie resultaten. Als club zijn de titels natuurlijk een bekroning op de inzet van schermers en trainers, maar we zijn ook zeer blij met de succesvolle doorstroom van onze jeugd.”

Coach Daniël was ook zeer tevreden: “Nederlands Kampioen worden is één ding, maar het  prolongeren van je titel als de druk zo hoog is, dat is echt een prestatie waar Saskia en Max heel trots op mogen zijn!”

SCA bedankt voorzitter Anton Oskamp voor het jureren op sabel, en trainers Matthijs, Daniël en Spencer voor het coachen.

Volledige uitslagen SCA schermers:

Heren Floret
1. Max Janssen
3. Dirk Jan van Egmond
5. Matthijs Rohlfs
7. Daniël Giacon
11. Rick van der Weide
20. Ward Kloots
21. Edo Zoons
22. Leon Haagman
24. Daniël Nivard
29. Valentijn Huybens
37. Timon Hagen
39. David Passenier
41. Theodoor de Bakker
43. Axel Zoons
45. Hendrik Brink

Dames Floret
1. Saskia van Erven Garcia
12. Sara Murawski
18. Thyrza Zoons

Heren degen
20. Rezk Aly Nawar
24. Edo Zoons
44. Edward Rocca
45. Andres Fellenberg van der Molen
55. Floris van Seumeren

Dames degen
18. Anne Bavelaar
24. Thyrza Zoons

Heren sabel
15. Daniël Nivard

Met dank aan Irene Hoekstra voor de mooie foto’s.