Max en Saskia Nederlandse Kampioenen 2013

Op 20 en 21 april werd het Lotto Nederlands Kampioenschap Schermen gehouden in het Topsportcentrum van Rotterdam. Het titeltoernooi kent sinds 2011 weer een open karakter. Een succesformule, want dit jaar kon de organisatie een recordaantal van 208 schermers begroeten. SchermCentrum Amsterdam was met zestien deelnemers vertegenwoordigd. Acht SCA schermers haalden de laatste zestien, waarvan Saskia van Erven Garcia en Max Janssen een Nederlandse titel pakten!

Namens SCA deden meerdere junioren mee aan het hoofdtoernooi in Rotterdam. Patrick Post wist de eerst ronde niet te overleven, maar eindigde desondanks als tiende. Dirk Jan van Egmond, ook junior, schermde zich naar een goede achtste plek. Hij verloor in de kwartfinale van clubgenoot Max.

SCA trainers Matthijs Rohlfs en Daniël Nivard, beiden ervaren schermers, deden zelf ook mee. Daniël eindigde op een zesde plek, Matthijs schermde zich zelfs naar de halve finale. Dit was voor hem het eindstation, maar leverde hem wel het brons op. Direct na zijn uitschakeling mocht hij zijn rol als coach weer op zich nemen. Saskia, winnares van de afgelopen twee NK’s, stond opnieuw in de finale. Hierin was ze duidelijk te sterk (15-3) en won ze dus haar derde titel op rij.

Max schermde zich makkelijk naar de halve finale, waarin hij even het moeilijk had, tegen oudgediende Hans Rijsenbrij. Bij 11-11 werd hij toch weer wakker en won 15-11. Hij kwalificeerde zich hiermee voor zijn tweede finale ooit, waarin hij moest uitkomen tegen Tristan Tulen uit Den Bosch. Tristan is twee jaar geleden overgestapt op het wapen degen, maar voor de NK had hij zijn oude floretvest nog eens uit de kast gehaald. Niet zonder succes: hij stond in twee finales, maar had hierdoor wel een dubbel programma in de benen. Max was echter gebrand om zijn tweede finale om te zetten in een titel en ging snel en flitsend van start. Hij domineerde van begin tot eind en won met 15-9. Hiermee haalde Max in zijn eerste jaar als senior de nationale seniorentitel, ondanks dat het ook zijn eerste studiejaar was.

SchermCentrum Amsterdam haalt dus de dubbel op floret. Onze hoofdcoach Matthijs was na afloop zeer te spreken: “Als club hebben we de afgelopen jaren stappen gemaakt. Dit leidt nu tot mooie resultaten. Het is vooral goed om te zien dat de jeugd doorstroomt naar het hoogste niveau.”