Negen podiumplaatsen voor SCA op NK schermen!

Het was weer een fantastische editie van het NK schermen voor SCA. Maar liefst negen SCA’ers wisten zich een weg naar het podium te schermen. De nationale wedstrijdtop verzamelde zich in alle vroegte bij het Topsportcentrum in Almere. De hoogtepunten van vandaag:

Heren floret (44 deelnemers)
Eerst Daniël Giacon. In de partij tegen Ward Kloots kent Daniël weinig moeilijkheden: er wordt gewonnen met 15-4. Vervolgens wacht Olivier de Jong. Even zijn de heren aan elkaar gewaagd, maar al snel bouwt Daniël de stand uit. Eindstand: 15-8 en een plaats bij de beste 8 is binnen!
Daarna treft Daniël Matthijs en er wordt hier gewonnen met 15-12. Matthijs begint sterk en komt op voorsprong maar Daniël zet een comeback in en besluit de partij. In de strijd om het podium treft Daniël Edo Zoons in de halve finale. Beide WK gangers gaan gelijk op. In de laatste manche wint Daniël op tijd met een score van 10-8 en verdient hiermee een plek in de finale.

Ook coach Matthijs Rohlfs deed mee vandaag in het seniorenveld. Na winst tegen Edo Zoons (15-10) werd op het tableau van 8 verloren van Dirk Jan. Hierna weet Matthijs zich te revancheren tegen clubgenoot Teun Jans-Köhneke en wint hier met 15-8. Daarna treft hij wederom een SCA’er: onze EK topper Daniël Giacon en verliest met 15-12. Voor Matthijs eindigt dit NK met een 7e plaats in de ranking.

Bij de heren floret was de hoofdrol weggelegd voor Dirk Jan van Egmond en Daniël Giacon. Onze Dirk toonde vormbehoud na een tussenperiode in het Oostenrijkse Salzburg en wist zijn eerste eliminatiepartij tegen Martijn de Haas eenvoudig te winnen met 15-4. Daarna volgde een spannende partij tegen trainer Matthijs Rohlfs om een plaats bij de beste 8. Dirk weet de partij naar zich toe te trekken en wint uiteindelijk met 15-8. Hierna neemt Dirk het op tegen Daan Weber (HollandSchermen). Ook hier wordt er weinig weggegeven en met 15-9 gaat Dirk door naar de halve finale. Oude bekende Sebastiaan Borst is hier de tegenstander. Het belooft een zenuwslopende partij te worden waarbij de heren punt voor punt schermen naar een stand van 14-14. Finale actie is een tegenaanval van Dirk met een enkel treffer aan de kant van onze SCA’er. Eindstand 15-14 en een plek in de finale is binnen!

In de finale volgt een SCA onderonsje tegen Daniël Giacon. De heren gaan tot de rust gelijk op ([7-6 voordeel Dirk). Daarna bouwt Dirk zijn voorsprong uit tot een score van 12-6. Daniël geeft zich echter niet zomaar gewonnen en schermt terug naar een stand van 14-9. Uiteindelijk is het echter Dirk die de partij winnend afsluit; met een aanval via ijzer maakt hij de laatste treffer. Eindstand 15-9 en GOUD voor Dirk Jan van Egmond!

De volledige resultaten van de deelnemers heren floret:

1. Dirk Jan van Egmond
2. Daniël Giacon
7. Matthijs Rohlfs
10. Olivier de Jong (HS)
11. Teun Jans Köhneke
13. Patrick Post (SCN)
16. Ward Kloots
17. Wouter Prommel
25. Nathan Jacques
26. Fynn Kowalczyk
28. Boris Wolfson
38. Rick van der Weide
40. Resham Newalsing
43. James Tung-Meng Chang

NK- Heren floret


Dames floret (15 deelnemers)
Over naar de dames floret. Namens SCA nemen Eline Rentier, Saskia van Erven Garcia, Carmel Tulen en Aliya Dhuique-Hein.

Eline Rentier begint het toernooi met een partij tegen Ashley Ophorst. Er wordt gewonnen met duidelijke cijfers: 15-2. Vervolgens mag Eline het opnemen tegen Lola Tulen van SC Den Bosch. Ook hier heeft Eline weinig moeite met haar tegenstander en wint de partij met 15-7. Door het systeem met herkansing komt Eline Lola opnieuw tegen in de kwartfinale. De ervaring uit de voorgaande partij wordt meegenomen en Eline wint hier met overmacht: 15-2. In de halve finale volgt een partij tegen Eva Assies. Ook hier geen tegenstand: het wordt 15-5 voor Eline. Hiermee realiseert Eline een plek in de finale!

De jonge Aliya wint de eerste twee eliminatiepartijen met een score van 15-8. Via de herkansingen treft zij opnieuw Sofie. De partij verloopt dit keer moeizamer, maar Aliya weet winnend af te sluiten met een stand van 15-13. In de halve finale verliest Aliya echter van Saskia met een eindstand van 15-3. Eindresultaat voor Aliya is een welverdiende derde plaats!

Voor Carmel Tulen begint het toernooi sterk met een winstpartij (15-6). De daaropvolgende partij tegen Saskia wordt verloren met 15-3. In de herkansing wint Carmel echter met 15-9 van Veerle Meulenaar waarmee plaatsing bij de beste 8 wordt gerealiseerd. Vervolgens wordt opnieuw verloren van Saskia met 15-4. Carmel eindigt uiteindelijk als 8e in de ranking.

Na vrijstelling wint Saskia achtereenvolgens van Carmel Tulen met 15-3 en 15-4. Daarna schermt zij tegen clubgenoot Aliya waarin wederom met overtuigende cijfers wordt gewonnen: 15-3. In de finale neemt Saskia het op tegen Eline Rentier. De dames gaan in het begin gelijk op maar al snel komt Saskia op voorsprong. Met sterk en consistent schermen bouwt Saskia de stand uit naar 8-3. Eline vecht zich terug in de wedstrijd en maakt achter elkaar enkele treffers. Eindstand bij de eerste break is 11-9 in het voordeel van Saskia. Na de pauze wordt de voorsprong echter niet meer uit handen gegeven. Saskia besluit de partij met 15-13 en wint hiermee opnieuw de nationale titel!

De volledige resultaten bij de dames floret:
1. Saskia van Erven-Garcia
2. Eline Rentier
3. Aliya Dhuique-Hein
8. Carmel Tulen

Sabel heren (24 deelnemers)

Namens SCA neemt alleen Bente Obdeijn deel aan het hoofdtoernooi. De eerste partij tegen Lars Willemsen wordt gewonnen met 15-5. Daarna treft Bente Mike Goedhart en verliest hier de partij met 12-15. Gelukkig is er nog de herkansing en tegen Matthijs Bos wordt de partij winnend afgesloten met een stand van 15-9. Vervolgens treft Bente opnieuw Mike Goedhart. Dit keer was hij er op gebrand om het eerdere verlies goed te maken. Dat lukt en met een score van 15-9 is Bente door naar de halve finale! Van Robbert Goossens kan Bente echter niet winnen en hij verliest hier de partij van de uiteindelijke toernooiwinnaar met 9-15. Voor Bente is het eindresultaat een mooie bronzen medaille!

De volledige resultaten bij de heren sabel:
3. Bente Obdeijn
19. Bote Schaafsma
20. Nico van Sterkenburg
21. Rick van der Weide

Sabel dames (10)

Ook bij de dames sabel heeft SCA dit jaar een deelnemer afgevaardigd: Laura Talbot. Na een vrijstelling gaat Laura voortvarend van start in de partij tegen Sonja Lendi en wint hier met 15-11. Bij de beste 8 treft zij opnieuw Sonja Lendi en wederom wordt er gewonnen met 15-11. De volgende tegenstander in de halve finale is Marleen Buitenhuis. Deze partij wordt helaas verloren met 10-15 en ook voor Laura is een bronzen medaille het eindresultaat. Speciale vermelding voor deelneemster (en trainend bij SCA) Karen Fischer. Na een vrijstelling wint zij achtereenvolgens met 15-8 en 15-10 van Enli Chiang. In de daaropvolgende partij in de halve finale tegen Sophie Smits wordt er verloren met 8-15. Ook Karen behaald dus brons. Gefeliciteerd!

Degen heren (58 deelnemers)

Namens SCA namen bij de degen heren Lennaert Zwart, Alexandre Viviers  en Hassan Nawar deel. De heren slaagden er jammer genoeg niet in om het hoofdtoernooi te bereiken. Met een eindresultaat van 23e plaats (Hassan), 28e plaats (Lennaert) en 30e plaats (Alexandre) sluiten zij de zaterdag af.

Degen dames (27 deelnemers)

Voor SCA komt bij de degen dames opnieuw Carmel Tulen in actie, dit keer op haar ‘preferred’ wapen. Eerst treft Carmel Nathalie van der Putten en hier wordt gewonnen met 15-14. Daarna volgt een partij tegen Day de Wijn en ook hier wint Carmel: eindstand 15-8. Bij de beste 8 treft Carmel dan Anouk “de zus van” Rentier. Ook hier wordt gewonnen met 15-10. In de halve finale neemt zij het op tegen oud-clubgenoot Cheryl de Jong. Uiteindelijk verliest Carmel hier met 9-15 en eindigt als derde!

De volledige resultaten bij de dames degen:
3. Carmel Tulen
17. Anne Bavelaar
23. Katelijn Kroese

We bedanken coaches Daniël Nivard en Matthijs Rohlfs voor de begeleiding de afgelopen twee dagen. Scheidsrechters Rick van der Weide, Anton Oskamp en Patrick Post voor het jureren en Timon Hagen voor de uitstekende wedstrijdleiding. Het was weer een top editie van het NK. Tot volgend jaar!