News Update Oct 18 (NL): SCA Schermers Nederlands Kampioen & Herfstvakantie Update Apollohal

Beste leden,

September was een enerverende maand voor onze club! Bij zowel het NJK (Alkmaar) als bij het NK senioren (Ede) hebben SCA schermers alles gegeven en zijn mooie resultaten behaald.

 

NK Senioren
Afgelopen weekend heeft SchermCentrum Amsterdam (SCA) op het NK schermen in Ede maar liefst vier titels behaald. Marleen Buitenhuis werd kampioen op dames sabel, speciaal overgekomen vanuit Boedapest. Op heren sabel won Alexie Alupei zijn eerste kampioenschap. Op heren floret verdedigde Daniël Giacon met succes zijn titel en op dames floret won olympiër Saskia van Erven Garcia, net terug van de spelen in Tokyo, voor de 11e keer. De floretfinale van Daniël was tegen SCA trainer Matthijs Rohlfs, die liet zien het schermen nog niet verleerd te zijn en zich naar de finale had gevochten. Dit was voor hem het eindstation en de finale eindigde in een duidelijke 15-3 overwinning voor Daniël. Het jonge talent Axel Zoons pakte een mooie derde plek.

De finale bij dames sabel was ook een onderonsje tussen twee clubgenoten. Marleen nam het op tegen de kampioen van vorig jaar, Enli Chiang. Deze finale liep minder mooi af want bij de stand van 14-12 voor Marleen blesseerde Enli haar enkel en moest opgeven. Laura Talbot behaalde de bronze plak. Bij dames floret won Saskia de finale eenvoudig met 15-4 en jong talent Tessa Koster behaalde brons.

Het heren sabel toernooi eindigde na een spannende finale in het voordeel van Alexie, die pas afgelopen jaar lid is geworden van SCA en het grootste deel van zijn schermopleiding in Roemenië heeft gevolgd. Nu gesteund door de coaches van SCA wist hij zich met goed schermen naar zijn eerst Nederlandse titel te schermen met 15-12. SCA coach Daniël Nivard haalde verrassend brons nadat hij in de kwartfinale met 15-14 won van titelverdediger en tienvoudig kampioen Robbert Goossens.

Zie hier de volledige uitslagen:

 • Heren floret
  • Daniël Giacon, 1ste
  • Matthijs Rohlfs, 2de
  • Axel Zoons. 3de
 • Dames floret
  • Saskia van Erven Garcia, 1ste
  • Tessa Koster, 3de
 • Heren sabel
  • Alexie Alupei, 1ste
  • Daniël Nivard, 3de
 • Dames sabel
  • Marleen Buitenhuis, 1ste
  • Enli Chiang, 2de
  • Laura Talbot, 3de

 

NJK
SchermCentrum Amsterdam heeft zeven Nederlandse titels behaald op de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Alkmaar. In totaal werden zelfs 21 medailles gehaald. Daarmee is de beker voor beste club weer meegenomen naar Amsterdam.

Op floret werd door Quinn Ducastel bij de benjamins (U12) goud gewonnen. Ook door Valerie Buijse werd bij de cadetten (U17) gewonnen, terwijl Tessa Koster de junioren won (U20). De andere vier gouden plakken gingen naar sabel: Henry Lin Jifeng wist de titel met grote overmacht te winnen bij de benjamins (U12) en Maria Xiaoman Li wist zelfs de pupillen (U14) én de cadetten (U17) te winnen. Marleen Buitenhuis, overgekomen uit Boedapest waar ze traint, won bij de junioren (U20). Verder werden er acht zilveren en zes bronzen medailles gepakt.

Coach Daniel Nivard over dit NJK en het vorige seizoen: “We zijn blij dat al het buiten trainen en in de parkeergarage trainen bij het Frans Otten Stadion toch zijn vruchten heeft afgeworpen. Het vorige seizoen was een moeilijk seizoen voor schermen wat normaal een binnensport is, we zijn blij dat we er zo doorheen zijn gekomen. Dit had niet gekund zonder de steun en mogelijkheden van het Frans Otten Stadion.“

En natuurlijk gefeliciteerd aan alle andere SCA schermers die hebben deelgenomen. Ten slotte veel succes aan de leden die deelnemen aan het NK veteranen in november!

BBQ bedankje

Het afsluitende evenement van de SCA week, de BBQ, was een groot succes. Er waren meer dan 100 deelnemers aanwezig! Veel dank aan iedereen die desserts heeft meegenomen naar de BBQ, en voor de cadeaus voor onze coaches. Wij kijken nu al uit naar volgend jaar!

Apollohal deze week dicht
Nog een reminder dat de Apollohal op woensdag (20 oktober) gesloten is, vanwege de herfstvakantie.

Met sportieve groet,

SchermCentrum Amsterdam