SCA heren en dames Nederlands Kampioen Equipes

Op 6 en 7 juli vonden de laatste schermwedstrijden van het seizoen 2012-2013 plaats in Den Bosch: de Nederlandse Kampioenschappen voor equipes. SCA behaalde bij de heren en de dames de titel op floret en werd gekroond tot beste club van het gehele toernooi.

Het herenteam bestond uit Nederlands Kampioen Max Janssen, Leon Haagman, Dirk Jan van Egmond en captain en oudgediende Matthijs Rohlfs. Hoewel het team als eerste op de ranking stond en vrijgesteld was voor de eerste ronde hadden ze een zware loting. Eerst werd gewonnen van de voormalige, en daardoor laaggeplaatste, topschermers van Pegasus uit Arnhem (45-34). De halve finale was een herhaling van de finale van vorig jaar, tegen OKK uit Den Haag, en beloofde dus spannend te worden. Matthijs en Dirk Jan schermden echter ijzersterk en Max begon de laatste partij daardoor tegen meervoudig Nederlands Kampioen Sebastiaan Borst met een voorsprong. Deze werd grotendeels weggewerkt, maar de SCA-er hield het hoofd koel en wist de partij met 45-42 naar zich toe te trekken. De finale tegen de jonge schermers van HollandSchermen uit Alkmaar bleek de makkelijkste ontmoeting te zijn. SCA won de finale met 45-30 en prolongeerde daarmee de titel van vorig jaar.

Het damesteam van SCA bestaande uit Siwarde Feenstra, Sara Murawski, Gabriella Ramdhan en captain en Nederlands Kampioene en Olympisch schermster Saskia van Erven Garcia had een makkelijk begin. Alle dames schermden een goede halve finale waardoor Scaramouche uit Arnhem met 45-25 aan de kant werd gezet. De finale was tegen de sterke thuisclub uit Den Bosch. Er werd goed geschermd, maar door een aantal ongelukkige tegentreffers werd de partij een echte kraker. Saskia werkte in de laatste partij een 35-40 achterstand weg en kwam op 44-44 gelijk te staan. Haar ervaring op het hoogste niveau bleek gelukkig doorslaggevend en ze kon afronden met het kleinst mogelijke verschil van 45-44.

Met de twee titels op de NK voor equipes heeft SCA de tweede ‘dubbel’ van het seizoen behaald. In april veroverden Max en Saskia op de individuele NK’s al beide florettitels. De trainers van SCA zien het harde werk van de afgelopen jaren dus goed beloond worden. Als kers op de taart werd SCA tijdens de afsluiting van het toernooi tot beste club van het NK gekroond, ook dankzij een derde plaats van het heren sabelteam bestaande uit Anton Oskamp, Daniël Nivard, Dirk Jan van Egmond en Edwin Wisse. Verder was er nog een vijfde plek van het dames degenteam bestaande uit Anne Bavelaar, Siwarde Feenstra, Renée Riegman en Jasmijn van der Weide, en een zevende plek van het heren degenteam bestaande uit Bart van de Ham, Richard Vogel, Matthijs van der Scheer en Daniël Nivard.

Kortom, de beste manier om een seizoen te beëindigen!