SCA op Challenge C.E.P. in Parijs

Op 23 en 24 februari schermden, net als vorig jaar, een drietal jonge SCA schermers op de Challenge C.E.P in Parijs. Dit toernooi is een van de grootste jeugdtoernooien in Europa. Het werd een erg leuk en intensief toernooi met extreem lange wedstrijddagen, een moordende concurrentiestrijd en veel schermen.

Teun Jans-Köhneke, Erik Albert en Daniël Giacon schermden, vergezeld door coach Daniël Nivard, bij de zogenaamde ‘minimes’ (jaargangen ‘01, ‘00, ‘99 en ‘98). In deze categorie deden maar liefst 379 schermers uit 24 landen mee! Voor Teun was het de eerste keer in Parijs, en de ambiance werd hem bijna te veel. Hij begon erg ze

nuwachtig en verloor zijn eerste partij. Hierna kwam hij langzaam in vorm, maar het was niet genoeg om door te gaan. Wel heeft Teun veel ervaring opgedaan op het hoogste niveau, en de hele dag zijn ogen uitgekeken.

Erik en Daniël begonnen redelijk aan de eerst ronde en met respectievelijk vier en drie keer winst waren ze door naar de tweede poule. Hierin schermde Erik twee om twee en Daniël drie om één, waardoor ze geplaatst waren voorhet tableau van 512. Beide jongens waren vrijgesteld voor de eerste eliminatie. Erik moest het hierin opnemen tegen een sterke Italiaan. Door het hoge niveau van de tegenstander wist Erik geen moment in zijn eigen spel te komen, en verloor 10-2. Daniël moest het daarna opnemen tegen een Poolse tegenstander, waar hij vorig jaar in Polen nog van verloor. Dit keer ging het echter een stuk makkelijker en won hij met 10-3. De eerste 97 schermers gingen vervolgens door naar de tweede dag, en de onderste 31 moesten nog tweemaal schermen. Daniël lootte een Fra

nsman en begon zwak aan de wedstrijd. In het middenstuk herpakte hij zich goed en trok de stand naar 8-8. Hierna probeerde hij het duel te snel te beslissen en verloor helaas met 8-10. We hopen dat het leerzaam was!

Daniël, Erik en Teun eindigden respectievelijk als 115de, 150ste en 342ste van de 379 deelnemers. Nederlands succes was er voor Job de Ruiter van onze Alkmaarse schermvrienden van SV HollandSchermen. Hij won na een uitstekend weekend schermen de zilveren medaille. Een grootse prestatie waarmee we hem en zijn coaches van harte feliciteren!

Volgend jaar staat de Challenge C.E.P zeker weer op de agenda. We zouden er graag met een grotere groep heengaan, want de ervaring om met zoveel schermers uit zoveel verschillende landen te schermen is uniek te noemen!