SCA prolongeert beide titels op NK equipe floret 2014

De jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen Equipes zijn succesvol afgesloten door SCA! Bij de dames en heren floret werden de nationale titels gewonnen. Hiermee herhalen we het succes van vorig seizoen op een van de belangrijkste toernooien van ons land. De Maaspoort in Den Bosch werd in het weekend van 28 een 29 juni gedomineerd door schermers uit heel Nederland die naar de Brabantse stad waren afgereisd voor het NK equipe. Een equipe bestaat uit 3 schermers (plus 1 reserve) en wedstrijden worden gespeeld tot 45 punten.

Zondag stond het wapen floret op het programma. Bij de dames kwam het kwartet Saskia van Erven Garcia, Gabriella Ramdhan, Sara Murawski en Thyrza Zoons in actie. Bij de heren mochten Max Janssen, Dirk Jan van Egmond, Matthijs Rohlfs en Daniël Giacon aantreden. De kampioensequipes van vorig jaar werden dus aangevuld met jong talent: de dertienjarige Daniël bij de heren en zestienjarige Thyrza bij de dames floret. Met Saskia en Max schermden ook beide individuele Nederlands kampioenen van 2014 in het Amsterdamse team. In april dit jaar prolongeerden zij reeds hun titels op het NK.

De heren begonnen sterk aan hun eerste ontmoeting en schermden zich met een eindstand van 45-5 probleemloos naar de halve finale. Ook deze partij kende een succesvol verloop en met 45-17 was het team opnieuw te sterk. In de finale tegen het jonge team van HollandSchermen maakte ervaring het verschil. Onze schermers scoorden de benodigde 5 punten per partij waardoor hoofdtrainer Matthijs met een voorsprong kon afsluiten: met 45-29 was de 3e titel op rij een feit!

De dames wisten de halve finale tegen Scaramouche overtuigend te winnen met 45-17. Daarna volgde een sensationele partij tegen thuisclub SC Den Bosch. Ondanks een achterstand van meer dan tien punten was Olympiër Saskia in staat om de partij naar zich toe te trekken: maar liefst 27 van de 45 treffers wist zij uiteindelijk op haar naam te schrijven. Met een eindstand van 45-42 in het voordeel van SCA hebben ook onze dames hun NK titel geprolongeerd!

Behalve de floretteams namen we ook deel met een heren sabelteam bestaande uit voorzitter Anton Oskamp, trainer Daniël Nivard, Edwin Wisse en een inmiddels goed opgewarmde Dirk Jan. Het team won de eerste ontmoeting maar verloor in de halve finale tegen uiteindelijke winnaars Deropement. In de strijd om de derde en vierde plaats was Scaramouche te sterk.

Bij de heren degen traden we aan met een gelegenheidsteam bestaande uit wederom Daniël Nivard, Irving van Heuven van Staereling, Timon Hagen en cadet Floris van Seumeren. Tegen de zilveren medaillewinnaars van Robbschermen ging de partij verloren, gevolgd door verlies tegen Delft Fencing Club. De volgende twee ontmoetingen, tegen Deventer SV en HollandSchermen werden echter gewonnen. Het team eindigde als 13e.