SCA teams winnen vier titels op succesvol NK Equipe

Wat een weekend! Op de Nederlandse Equipe Kampioenschappen op 12 en 13 mei heeft SCA maar liefst vier van de zes landstitels gewonnen, namelijk floret en sabel bij zowel de dames als de heren. Het heren degenteam werd verdienstelijk zevende. Het verenigingsklassement werd met een enorme voorsprong gewonnen. Het is de meest succesvolle editie van het toernooi in de geschiedenis van SCA. We zijn uiteraard enorm trots op onze schermers en coaches.

De eerste titel van het weekend was direct een spannende. Het heren floret team moest het doen zonder sterspeler Daniël Giacon, die werd vervangen door het jonge talent Suhayl Nawar. Samen met trainer Matthijs Rohlfs en toppers Dirk Jan van Egmond en Teun Jans-Köhneke had hij de missie om de titel voor het achtste jaar op rij te veroveren. In de halve finale moest het team meteen aantreden tegen de tegenstanders van de finale van vorig jaar, HollandSchermen. De partij werd gewonnen met 45-35. De finale was voor het eerst tegen Schermcentrum Noord uit Groningen. Er werd echter vanaf het begin goed geschermd waardoor afsluiter Dirk Jan het laatste punt kon scoren (45-35).

Ook de dames floretschermsters verdedigden hun titel, voor het derde jaar op rij. Eline Rentier en Lola Tulen waren de vaste krachten en streden samen met Chiara Bortot en ons jonge talent Tessa Koster naar drie overwinningen in de poule unique. Op geen enkel moment kwam het team in de problemen en de ontmoetingen werden gewonnen met 45-13, 45-17 en 45-30.

Na het behalen van de eerste titel vorig jaar was het dames sabel team gebrand op een herhaling. Marleen Buitenhuis en Karen Fischer zijn onze volwassen toppers en ook jong talent Fleur van Laere was weer van de partij. Anne Spijker maakte haar debuut in het team, met succes. In de poule unique werden alle ontmoetingen overtuigend gewonnen: 45-10, 45-16, 45-27 en 45-33.

De laatste wedstrijden op de zaterdag waren voor het heren sabel team, bestaande uit Bote Schaafsma, Daniël Nivard, Miklos Farkas en Jimi Buser, die een kans hadden om hun eerste titel te veroveren en daarmee het feest compleet te maken. Hiervoor moesten ze in de poule unique wel beter presteren dan titelverdediger en -favoriet SV Surtout. De eerste wedstrijd was ook direct tegen dit team en werd op zenuwslopende wijze met 45-42 gewonnen! Hierna moesten ook alle andere ontmoetingen gewonnen worden om zeker te zijn van de titel en dat gebeurde met 45-19, 45-32 en 45-38. De ontlading was groot na de laatste treffers van Bote, want de eerste heren sabel titel was een feit en de ‘sweep’ van vier uit vier titels ook.

Op zondag schermden de heren degenisten. Het team van Gabriele Buzzatti, Hassan Nawar, Bert van Til en Radoslaw Korona won op het tableau van 16 een knappe wedstrijd tegen Delft Fencing Club met 45-43. Bij de 8 was uiteindelijke winnaar Scaramouche te sterk. Ook tegen KMSV werd niet gewonnen maar de laatste ontmoeting tegen Fencing Ermelo wel. Dit was goed voor een nette zevende plaats in een sterk deelnemersveld.

Het was geen verrassing dat we ook dit jaar weer het verenigingsklassement wonnen, maar de voorsprong op de nummer twee was deze keer enorm. Wij zijn reuzetrots op alle SCA schermers en de coaches Matthijs, Daniël en Arash Sheikh-Hosseini. Nu op naar het NK individueel!