Strijden om EK deelname tijdens kwalificatietoernooi in Cabries

Volop schermgeweld dit weekend. Voor de recreatieve wedstrijdschermers was er dicht bij huis het Randstadtoernooi, dat georganiseerd werd door SCA samen met verenigingen HollandSchermen, Ter Weer en Zaal Amsterdam Zuid. Uitslagen, foto’s en meer zijn hier te bekijken. Naast het Randstadtoernooi vond voor de internationale wedstrijdschermers het kwalificatie (ECC) toernooi in Cabries plaats. Samen met coach en begeleider Matthijs Rohlfs blikken we terug op hun prestaties.

Cabries (ECC) – Heren & dames floret (indiv. + equipe) – 06 t/m 07 – 12 – 2014

13 Nederlanders namen dit jaar deel aan het ECC kwalificatietoernooi voor cadetten en junioren in Cabries, Frankrijk. Onder hen waren ook de SCA’ers Erik Albert, Daniel Giacon, Edo Zoons en Myrthe Zoons, Voor de Nederlandse cadetten en junioren is Cabries het laatste kwalificatietoernooi in een reeks van wedstrijden die bepalend zijn voor een eventuele deelname aan het EJK of JWK in 2015. Slechts vier schermers per categorie mogen deelnemen en dus waren alle schermers gebrand op het behalen van topresultaten op de Franse lopers

We beginnen op zaterdag bij de heren floret:

Daniël Giacon verloor slechts 2 partijen in zijn poule en pakte 4 nette winstpartijen. Een kunststukje dat even later werd herhaald door zowel Erik Albert als Edo Zoons: alle SCA heren wonnen 4 partijen in de poule. Hiermee stonden zij ook meteen van alle Nederlanders het hoogst genoteerd in de ranking voor het tableau. Een goed begin!

Dan het tableau. Daniël Giacon begon goed tegen ANDRIOPOULOS (GRE) en won overtuigend met 15-9. Daarna volgde de Rus VETROV die met iets meer moeite ook opzij werd gezet: 15-12 in het voordeel van Daniël. Helaas was deze partij ook het eindstation: de eliminatiepartij bij de beste 64 werd verloren met 6-15 van Fransman EDIRI. Eindresultaat is een 58e plaats voor deze eerstejaars cadet.

Erik Albert begon zijn eliminaties met een vrijstelling en mocht vervolgens direct door naar de beste 128 om te schermen tegen FARCY (FRA). Die partij werd eenvoudig gewonnen met 15-6. Hierna volgde de als 4e geplaatste Rus SEMENIUK. Die eliminatie bij de beste 64 werd verloren met 5-15 in het voordeel van de Rus. Hiermee eindige Erik op een nette plaats 55.

Dan last but not least Edo Zoons. De poule verliep goed, de eliminaties nog beter. Vrijstelling op het tableau van 256 werd gevolgd door een partij tegen Japanner ISHII: 15-8 Daarna wachtte GOH uit Singapore die met 15-10 ook relatief eenvoudig werd weggezet. Na deze winstpartij bereikte Edo als enige Nederlander het tableau van 32, waar hij het mocht opnemen tegen de Italiaan CHIAPPELLI. Hoewel de heren aan elkaar gewaagd waren wist de Italiaan verder uit te lopen om uiteindelijk de partij met 11-15 te besluiten. Edo eindigt hiermee als beste Nederlander op een zeer goede 28e plaats op dit sterk bezette toernooi!

Matthijs Rohlfs over de prestaties van Edo: “Edo heeft veel kwaliteit in huis en is atletisch en creatief. Als hij een goede dag heeft kan hij het veel sterke tegenstanders moeilijk maken. In zijn partij tegen Goh, die eerder eenvoudig teamgenoot Olivier de Jong uitschakelde, schermde Edo met overtuiging en goede weerbaarheid. Het resultaat is goed en we weten waar we aan moeten werken om nog verder te komen.”

Naast de heren namen ook de cadetten dames op zaterdag deel. Myrthe Zoons vertegenwoordigde SCA. In de poule was Myrthe een paar keer dichtbij de overwinning maar wist de partijen nét niet in haar voordeel af te sluiten. Zonder winstpartijen in de voorronde betekende dat helaas geen deelname aan het tableau. Myrthe eindigt op plaats 131.

Equipe
Zondag werd in Cabries het equipetoernooi geschermd. Bij de heren werd Nederland vertegenwoordigd door twee teams bestaande uit:
Team 1 – Olivier de Jong, Job de Ruiter, Daniël Giacon, Edo Zoons.
Team 2 – Erik Albert, Julian Fens, Morrits Hauserer en Olivier Split.

Zowel Hollande 1 als Hollande 2, zoals we genoemd werden, schermden goed. Het eerste team won beide partijen in de poule en schakelde vervolgens Groot Brittannië 1 en Rusland 4 uit. De kwartfinale tegen Frankrijk 1 was nog te zwaar en werd verloren zodat de jongens van Hollande 1 op de zesde plaats van de in totaal 47 teams eindigden. Er is op zeer hoog niveau geschermd en de sfeer in het team was goed. We kunnen mee met de top en gaan ons best doen om nog beter, sneller, sterker en slimmer te worden. Hollande 2 schermde 1-1 in de poule en gaf zeer goed partij tegen het eerdergenoemde team Rusland 4. Een achtste finale tegen de teamgenoten van Hollande 1 lag binnen bereik, maar de Russen konden ondanks de zeer goed schermende Erik en Morrits nog net de partij naar zich toe trekken. Hollande 2 eindigde als 26ste, maar kan zeker rekenen op hogere resultaten in de toekomst.

Bij de dames schermden Eva Assies, Kimberley Meulenkamp, Marcella Split en Myrthe Zoons namens Nederland in het equipe. Het team had een zware loting in de poule met Frankrijk 1. Tegen Zweden kwamen de dames dichtbij, maar het was niet voldoende. Het is een goede leerervaring voor de schermsters geweest en hopelijk maakt het hen gretig om zichzelf volgende keer naar de overwinning te vechten.

Alle schermers gefeliciteerd met de prestaties van afgelopen weekend!

Team NL_Cabries