Succes voor SchermCentrum Amsterdam op NK schermen

Op 28 en 29 mei vonden in Purmerend de Nederlandse Kampioenschappen voor Equipes plaats, georganiseerd door onze vrienden van schermvereniging En Cavant. Het was een succesvol weekend voor SCA, want ons heren floretteam – net als vorig jaar bestaande uit Daniël Giacon, Max Janssen, Matthijs Rohlfs en Dirk Jan van Egmond – won de vijfde nationale equipe-titel op rij! De dames floret en degen wonnen beiden zeer knap zilveren medailles. Met een zesde plaats voor heren degen en een zevende voor heren sabel haalden we voldoende punten om, net als vorig jaar, het allround verenigingsklassement te winnen.

Bij de dames bestond het team uit Aliya Dhuique-Hein, Eline Rentier en Babette Ancery, een aangepaste opstelling in vergelijking met voorgaande jaren. Topper Saskia van Erven Garcia is afgereisd naar de wereldbeker in Shanghai om zich verder voor te bereiden op haar tweede Olympische Spelen. Met Babette hebben wij een waardige vervangster mogen opstellen. Iets minder ervaren, maar zeker niet minder fel en dapper! De dames gingen voortvarend van start bij hun eerste ontmoeting tegen Schermcentrum Noord. Babette wint haar eerste partij en met een eindstand van 45-41 wordt de finale bereikt. In de finale tegen HollandSchermen ontlopen beide teams elkaar nauwelijks. Het gaat lang gelijk op, maar uiteindelijk wordt de partij nipt verloren met 39-45 en is er zilver voor onze dames.

Ook de heren floret kennen een goede start van het toernooi: de eerste ontmoeting wordt gewonnen met 45-6. Dit succes wordt doorgezet in de halve finale die opnieuw met duidelijke cijfers (45-12) wordt gewonnen. De finale belooft een spannende partij te worden tegen het ervaren team van Pegasus Escrimé uit Arnhem. SCA schermt goed en de teamleden vullen elkaar onderling goed aan. Zo weet het team onder leiding van Matthijs Rohlfs al snel op voorsprong te komen en met een duidelijke eindstand van 45-26 wordt de partij beslist. Wederom een prolongatie van de titel!

Deelnemer en captain Matthijs Rohlfs over de prestaties van het floretteam: “Het is altijd een uitdaging om een titel te verdedigen, maar dit is nu de vierde prolongatie op rij en het ging zelfs soepeler dan vorig jaar. We stonden er echt als team en waren allemaal sterk genoeg om op elk moment, tegen elke tegenstander, de loper op te gaan en te winnen. Complimenten aan mijn teamgenoten!”

Ook de goede onderlinge sfeer is belangrijk voor de goede resultaten op dit NK. Deelnemer Dirk Jan van Egmond: “Onze vijfde Nederlandse titel op rij laat zien dat ervaring en talent elkaar perfect aanvullen. De sfeer binnen het team is super en er is door iedereen hard gewerkt om dit resultaat mogelijk te maken.”

Het heren sabelteam was een leuke mix van jong en oud. Peter Sorber, Rick van der Weide, Teun Jans-Köhneke en Fynn Kowalczyk schermden prima en eindigden op de zevende plaats.

podium floret SCA

Op zondag stond het wapen degen op het programma. SchermCentrum Amsterdam heeft twee teams afgevaardigd. Het degen dames team met Anne Bavelaar, Katelijne Kroese, Bente Mokken en wederom Eline winnen de kwartfinale knap met 45-39. Ook in de halve finale is het spannend en wordt de partij nipt gewonnen met 45-42 van Robbschermen. Pas in de finale kan het succes van de dames worden gestopt; met 21-45 wordt verloren van het sterke team van SC Den Bosch. Eindresultaat is wederom zilver voor de dames!

In een zwaar deelnemersveld van meer dan 13 teams winnen de heren degenisten Rezk Nawar, Lennaert Zwart, Marco Pasi en floretist Matthijs de eerste ontmoeting met 45-20 maar vervolgens treft het team de uiteindelijke winnaar Schermclub Den Bosch. Er wordt gevochten om ieder punt maar met 25-45 wordt de ontmoeting verloren. De plaatsen 5-8 worden uitgeschermd en na winst op KMSV en verlies tegen FC Almere is het eindresultaat en zesde plek voor de heren van SchermCentrum Amsterdam.

SCA_NK_equipe degen

De goede sfeer en teamgeest zeker heeft bijgedragen aan het succes voor Amsterdam. Trainer en coach Daniël Nivard over de resultaten van afgelopen weekend: “Op dit NK hebben we als vereniging een echte teamprestatie neergezet. Het heren floret team heeft zich van de beste kant laten zien en gedurende het toernooi gedomineerd op de loper. Ook de dames floret hebben naar omstandigheden goed gepresteerd. Op zondag werd het dames team opnieuw tweede op het wapen degen. Opnieuw een zilveren medaille dus, maar wel een met een gouden rand!”

Aan het einde van twee mooie schermdagen mochten we net als vorig jaar het verenigingsklassement in ontvangst nemen en met dank aan de goede organisatie van Sv En Cavant verlieten we Purmerend tevreden. Nog een speciale vermelding voor bevriende studentenschermverenging ASSV Esprit waarbij de equipes zilver hebben gewonnen bij de heren sabel en brons bij de dames sabel. Wederom een mooie aanvulling op het CV van trainer Daniël Nivard!

Felicitaties aan onze toppers!