Succesvol 22ste SISTA-MMIT toernooi

Op 9 en 10 november werd het 22ste SISTA-MMIT toernooi georganiseerd. Het betrof een speciale editie, want het toernooi stond in het teken van het 100-jarig bestaan van de internationale schermbond Fédération Internationale d’Escrime (FIE). Deze mijlpaal werd groots gevierd. Omdat het toernooi de Satellite World Cup status heeft waren er wereldranglijstpunten te verdienen. Veel buitenlandse topschermers waren daarom naar Amsterdam gekomen om deel te nemen. Succes voor Nederland en SCA was er door de zesde plaats van Matthijs Rohlfs. Gefeliciteerd!

Het hoofdtoernooi werd gehouden in het Sportcentrum Universum op zaterdag en de galafinales op zondag in de Citroën garage op het Stadionplein in Amsterdam Zuid. De locatie voor de galafinale, in de schaduw van het Olympisch Stadion, was passend aangezien op deze plek de wedstrijden van de Olympische Spelen in 1928 geschermd werden.

Op de zaterdag waren er mooie prestaties van vier van onze floretschemers. Tweedejaars junior Patrick Post schermde een sterke voorronde en kon lange tijd een voorsprong houden tegen zijn Poolse tegenstander Wizniewski in de eliminatieronde. Helaas wist hij zijn goede spel net niet om te zetten in winst en strandde op een 44ste plaats. Nederlands kampioen Max Janssen is druk bezig met zijn studie en heeft het trainen op een lager pitje gezet. Hij schermde desondanks een zeer sterke poule waarmee hij als 14e op het tableau stond. Een goed begin van zijn eliminatiepartij tegen de Duitser Gsching zette Max op een makkelijke 5-0 voorsprong. Echter, zoals het een Duitser betaamt is de partij pas over bij het laatste fluitsignaal. Max kon de partij niet afmaken, de voorsprong werd weggewerkt en uiteindelijk omgedraaid tot een 14-15 verlies. Max  werd 33ste.

Oudgediende Matthijs is tegenwoordig meer bekend als trainer van SCA dan als schermer, maar verkeerde in goede vorm. Als vanouds lukte alle acties en hij schermde zich overtuigend de kwartfinales in. Hier moest hij het opnemen tegen de Braziliaan Ghislain Perrier. In deze partij werd duidelijk dat het uithoudingsvermogen een rol begon te spelen. De wil was er maar het lichaam had geen reserves meer om zich langs de sterke tegenstander te vechten. Matthijs eindigde op een mooie zesde plaats en liep net de galafinale van zondag mis. Hij is desalniettemin blij voor een Nederlandse aanwezigheid in de top 8 gezorgd te hebben.

Bij de dames schermde Sara Murawski zich in een kleiner nationaal deelnemersveld naar een mooie tweede plek achter Moniek van Uitert. Robbert Goossens werd op het wapen sabel met een 11de plek beste Nederlander.

De galafinale op zondag was een spektakel. De organisatie had in samenwerking met de sponsoren, Citroën en de Nederlandse schermbond KNAS alles uit de kast gehaald om er een mooie dag van te maken. Henk Stokhof, hoofd van de afdeling Sport van Amsterdam, opende de finales en de meegereisde Hall of Fame van de FIE. Na een VIP lunch voor genodigden werd begonnen met de finales. Onder aanmoediging en applaus van ruim 250 man publiek schermde de Pool Tomasz Cieply op floret en de Hongaar Tamas Decsi op sabel zich naar de overwinning.

We willen alle vrijwilligers van SISTA en SCA bedanken voor hun inzet. Zonder hen was het toernooi niet mogelijk geweest. Het weekend was een goede promotie voor het schermen en onze club. Bedankt!

Beelden van de finales zijn te vinden op Youtube. Prachtige foto’s van Dóra Barens-Gullner staan op de Facebook van Sista. Een mooie sfeerimpressie uit het programma Nieuwsuur van de NOS vind je hier.