Succesvolle rentree voor Elke van Achterberg: vier medailles op jeugd WK

Na 10 maanden dapper en gedisciplineerd revalideren van hardnekkige blessures maakte Elke van Achterberg in Warschau haar rentree bij het rolstoelschermen. Het werd een groot succes! Niet alleen bleef Elke pijnvrij en kon alle wedstrijden voluit schermen, ze werd ook Wereldkampioene op floret U17, haalde zilver op degen U17 en brons op zowel floret en degen U23. Bij de senioren wereldbekers haalde ze op floret en degen beide de top 16. Een drukke maar veelbelovende tijd in Polen dus!

Op 4 juli vloog Elke samen met trainer Matthijs Rohlfs naar Warschau om haar rentree te beginnen met de senioren wereldbeker op degen. Ze schermde een prima 4-1 poule en won de eerste eliminatie om zich bij de beste 16 dames te vechten. In de poule had ze nog gewonnen van haar volgende tegenstander, Paralympisch medailleswinnares Maya uit Rusland, maar in de eliminatie bleek deze te sterk. Elke eindigde als 12e. De volgende dag schermde ze ook op floret een nette 3-2 poule, met een beetje pech in één partij maar een mooie overwinning op haar Russische rivale en Europees kampioene Evdokimova. Ook hier won ze haar eerste eliminatie maar verloor van zevenvoudig Paralympisch kampioene Yu uit Hong Kong. Elke eindigde als 14e. Zowel Maya als Yu wonnen de wereldbeker. Geen schande om nu nog van deze toppers te verliezen.

Na een aantal rustdagen nam Elke deel aan haar laatste U17 Wereldkampioenschappen en ook de U23 Wereldkampioenschappen waar ze nog wel langere tijd aan mee kan doen. Het deelnemersveld in deze categorieën is klein, maar pittig. De eerste dag verliep prima, want Elke werd wereldkampioene op floret na een 15-5 overwinning. Een fijne titel om te hebben, maar wel een die ze meteen zelf goed in perspectief plaatste. Het einddoel ligt namelijk verder, bij de senioren op de Spelen. Op de U17 kampioenschappen degen werd zilver gewonnen na een 9-15 finale tegen, zoals verwacht, Evdokimova.

De laatste medailles werden gewonnen op de U23 kampioenschappen. Tweemaal brons na tweemaal een moeilijke halve finale tegen wederom Evdokimova. Op degen was het erg spannend. In de poule werd gewonnen, in de halve finale was het 12-14.

Nu Elke weer terug is in Nederland is de eerste stap naar een verdere schermcarrière succesvol volbracht. Blessurevrij en met een verse dosis inspiratie en motivatie, en natuurlijk vier WK medailles, is de weg naar een Paralympisch avontuur ingeslagen. Van harte gefeliciteerd! SCA is trots!