Topprestaties en gezelligheid op NJK 2014

NJK groeps foto Zondag

Terwijl de trainers nog aan het bijkomen zijn van het coachen van de meer dan 36(!) deelnemers van SchermCentrum Amsterdam kunnen we officieel melden dat het Nederlands Jeugdkampioenschap (NJK) 2014 ten einde is. Het NJK is het grootste jeugdtoernooi van Nederland en ieder jaar weer het hoogtepunt in de kalender van vele schermers. Ook dit jaar was voor SCA weer een goede editie met meerdere Nederlands Kampioenen. Alles over de schermprestaties, resultaten en deelnemers lees je hier:

Kick-off – Dag 1
Het begon zaterdagochtend al vroeg met de floret kuikens en benjamins. Bij de floret kuikens gingen Suhayl Nawar, Wybren Leidelmeijer en Anilo Keppy van start en daarnaast ook nog, van onze dependance: Caspar Prillevitz, Tieme Wiggers, Koen van Beuningen, Just van der Feltz, Milo Vermaas, Sander Kabela, Lotje Horbach en Rosa Lisa Anders.

Suhayl, Wybren en Anilo hadden een goede start van hun poule. De eerste eliminatie konden ze ook allebei winnen. Wybren en Anilo beten zich vast in hun tegenstander van de 2e eliminatie maar konden die niet naar zich toetrekken. Suhayl daarintegen schermde rustig door en schakelde in de halve finale Caspar uit. In de finale kende hij geen problemen en werd hij Nederlands kampioen. Lotje en Rosa Lisa werden beide derde bij de meiden. De eerste vier medailles waren binnen!

Bij de benjamins floret verschenen aan de start:  Nicky Jans en Aaron Voogd en bij de dames Flore Aubert en Maria Jans-Köhneke plus vanuit de dependance: Max van Dobbenburg en Taco Hefting.
Nicky en Aaron hadden een goede start van hun poule en er werden mooie punten gemaakt. We zien veel progressie bij de jongens. Aaron won zijn eerste eliminatie maar helaas was de volgende tegenstander te sterk voor hem. Nicky won zijn eerste en tweede eliminatie en eindigde keurig in de top 8. Ook Flore en Maria schermden een mooi toernooi. Flore verloor haar eerste eliminatie nipt, maar was duidelijk gegroeid in het toernooi. Maria won wel haar eerste eliminatie en behaalde daarmee een goede derde plaats.

Bij pupillen degen verschenen Maxym Ihelnyk en Axel Zoons aan de start. Maxym maakte het nog even spannend in de eliminatie maar kon deze niet winnen. Axel lukte het wel om zijn eerste eliminatie te winnen, maar de tweede eliminatie was een station te ver voor hem. Een top 8 notering voor Axel die nog een jaar te gaan heeft bij de pupillen.

In de middag was het tijd voor floret cadetten dames en heren.  Aan de start verschenen: Erik Albert, Daniël Giacon, Teun Jans-Köhneke, Edo Zoons, Hidde Koerts en bij de dames Myrthe en Thyrza Zoons.

Erik had tijdens de poule problemen om zich goed te focussen op zijn schermen en kwam daardoor niet goed uit op het tableau. Ondanks de ranking wist hij nog een eliminatie te winnen. Teun en Hidde hadden een zware poule maar door goed schermen wisten ze toch op beslissende momenten de partijen naar zich toe te trekken.  Helaas lukte het beiden niet om een eliminatie te winnen.
Daniël en Edo schermden zich eenvoudig door de poule heen. Daniël won ook nog twee eliminaties maar helaas kwam hij daarna tegen Elisha van HollandSchermen te kort. Edo schermde drie sterke eliminaties maar verloor daarna van Job en kwam uit op de derde plaats.

Wederom succes – Dag 2
Dag 2 begon met 16 deelnemers van SCA. Met name voor jeugdschermers uit de jongere categorieën was het vroeg beginnen en dus ging het in de eerste voorrondes soms wat moeizaam. Of zoals coach Matthijs Rohlfs het verwoordde: ‘ze moesten even wakker worden, maar hebben uiteindelijk allemaal goed geschermd.’ Alle schermers mogen dan ook tevreden zijn met een goed verloop van de poule.
Bij de floret jongens pupillen begonnen Nishad Bhadra, Matthias Bouthoorn, Eric de Vries, Daniël Giacon, Teun Jans-Köhneke, Sjoerd Noordhoek, Wouter Prommel en Axel Zoons aan hun eerste ronde.

Nishad wist een partij te winnen in de poule, maar verloor helaas bij het tableau van 32 van clubgenoot Matthias. Ook Eric haalde bijna de beste 16, maar de stand van 10-8 was net niet genoeg. Matthias wist vervolgens bij de beste 16 net niet te winnen: met 15-13 werd de partij in zijn nadeel beslist. Teun schermde een goede eerste ronde en zette dit succes door op het tableau. Uiteindelijk wist zijn tegenstander hem pas in de kwartfinale te stoppen in een zeer spannende partij waarbij Teun met 15-14 net aan het kortste eind trok. Voor Sjoerd en Wouter was het een succesvol NJK. Sjoerd wist zich knap naar de beste 8 te schermen en verloor pas in de kwartfinale van Paul Stockmann. Wouter schermt pas één jaar, maar wist desondanks de beste 16 te halen op een zeer sterk toernooi. Dat belooft wat voor de toekomst! Axel Zoons had na een zeer goede poule bij de beste 16 jammer genoeg geen antwoord op zijn tegenstander, maar was zichtbaar de betere schermer op de loper. Zijn succes komt nog wel!

Tenslotte heeft onze topper Daniël ‘gedaan wat hij moest doen’ en is opnieuw Nederlands Kampioen geworden bij de pupillen floret! Daniël schermde een zeer geconcentreerde halve- en finalepartij, waarbij alleen de halve finale nog enigzins spannend werd met 15-8. De finale werd overtuigend gewonnen met 15-3. Het is de vierde Nederlandse titel voor Daniël, die reeds bij de kuikens en benjamins gewonnen heeft.

Ook vroeg van start gingen de kuikens degen. Suhayl Nawar schermde na het behalen van zijn landstitel op floret op zaterdag ook in deze categorie voor SCA en deed dat met verve. Met slechts één tegentreffer in de voorrondes won hij in bijzijn van zijn familie de finale met 10-3 en haalde daarmee de derde titel binnen voor SCA!

In de middag was de sporthal in Duiven het domein van de junioren floret en cadetten degen. Bij de junioren floret deden Ward Kloots en Edo Zoons mee namens SCA. Ward wist 3 partijen te winnen in een moeilijke poule en plaatste zich als zevende voor het tableau. Helaas kwam hij tegen een sterk schermende Olivier de Jong tekort op het tableau van 16: 15-10 in het nadeel van Ward besliste de partij.
Edo trad zondag opnieuw aan en schermde naar eigen zeggen een matige voorronde. Gelukkig wist hij dat daarna ruimschoots te compenseren door zich naar een mooie derde plek te schermen. Pas in de halve finale wist de uiteindelijke winnaar, Elisha Yuno, Edo te stoppen.

Bij de dames junioren deed onze JWK deelneemster Thyrza Zoons na haar deelname zaterdag opnieuw mee. Het toernooi verliep goed en ze behaalde een nette derde plaats. De halve finale werd verloren van Elize Hautvast, maar Thyrza heeft goed schermen laten zien en mag tevreden zijn!

De laatste categorie waren de cadetten degenisten:
Voor SCA kwamen Edward Rocca en Floris van Seumeren in actie. Edward bereikte relatief eenvoudig de beste 16. Daarna volgde een partij tegen Rafaël Tulen, en hij was helaas een maatje te groot. Floris was na een goede voorronde vrijgesteld voor het eerste tableau en werd daarna ook afgestopt in een partij om bij de beste 8 te komen.
Bij de dames schermden Elise Noordhoek en Myrthe Zoons. Elise schermde haar eerste degentoernooi met veel plezier. Uiteindelijk stond ze tegen de sterke Anne-Claire Kooiman in de eerste eliminatie en wist een aantal mooie tegenpunten te scoren. De partij werd met 15-7 in haar nadeel beslist. Myrthe behaalde een plek op het felbegeerde podium, ondanks 4 maanden trainingsachterstand wegens een blessure. Myrthe begint weer fit te worden en mag met recht trots zijn op dit resultaat!

Verenigingsbeker – GNSK
Ieder NJK kent ook een wisselbeker voor de vereniging met het hoogste aantal punten, verspreid over alle categorieën en wapens.
Ook dit jaar heeft SCA weer een goede notering: met 75 punten staan we ruim in de top 3. Tot slot was het naast al het NJK geweld ook het weekend van het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK). Onze eigen Dirk Jan van Egmond en Irving van Heuven zijn knap eerste geworden met het team van ESPRIT. Het degenteam met Anne Bavelaar behaalde brons. Uiteraard ook aan hen felicitaties!

Met in totaal 12 podiumplaatsen (3* goud en 9* brons) eindigt hiermee een enerverend weekend. We bedanken hierbij ook nog scheidsrechter Rick van der Weide en coaches Matthijs Rohlfs, Daniël Nivard, Spencer van Erven en Timon Hagen. Op naar de volgende editie!