Topprestaties voor SCA op WK Leipzig

Voor de schermwereld stond afgelopen week volledig in het teken van het WK schermen. Ook SCA was vertegenwoordigd op de pistes in Leipzig. Voor onze delegatie begon het toernooi woensdag met de dames floret.

Hier namen Eline Rentier en Saskia van Erven Garcia (namens Colombia) deel. Eline was meer dan in vorm tijdens de voorrondedag en wist hier vijf van de zes partijen te winnen. Ruim voldoende om verzekerd te zijn van een plek bij de beste 64. Ook Saskia maakt de verwachtingen waar en wint al haar partijen in de poule. Beide dames mogen vervolgens in actie komen tijdens het hoofdtoernooi op vrijdag.

Maar eerst volgt donderdag de categorie dames degen. Hier nemen onze Carmel Tulen en opnieuw Saskia deel op het wapen degen. Carmel weet drie partijen te winnen in de voorronde en verliest er ook drie. Ook Saskia speelt 3/3 in de poule. Met dit resultaat zijn beide dames wel verzekerd van vrijstelling voor de eerste eliminatiepartij. Er moest nog één partij gewonnen worden om een plaats in het hoofdtoernooi af te dwingen. Voor Carmel was dit helaas een brug te ver: tegen de Finse Anna Salminen wordt verloren met 5-15. Saskia weet de winst wel af te dwingen en is na de ervaring op floret in het toernooi gegroeid: tegen de sterke Japanse Rie Ohasi wordt het een overtuigende 15-11.

Een andere deelnemer waar we meer dan trots op zijn is Daniël Giacon. Als de ‘benjamin’ van dit WK begint het op donderdag aan zijn voorronde tegen de wereldtoppers. Met vier winst- en één verliespartij in de poule heeft Daniël een prima uitgangspositie voor het tableau en verkrijgt hier vrijstelling voor de eerste eliminatie. Hierna volgt een partij tegen de Belg Tom Crnjak. Daniël begint ijzersterk en maakt al vrij snel de stand 10-0. Hierna houdt hij het hoofd koel en schermt de partij rustig uit. Eindstand: 15-4 en voor de jonge Daniël een plek bij de beste 64 van de wereld op het hoofdtoernooi.

Vervolgens is het op vrijdag 21 juni de beurt aan Eline en Saskia om aan te treden bij het hoofdtoernooi dames floret. Voor Eline volgt een lastige partij tegen de Duitse Eva Hampel. Hampel speelt een thuiswedstrijd en dat vertaalt zich duidelijk in de aanmoedigingen vanaf de tribune. Desondanks laat Eline zich niet gek maken en ook mede dankzij de support van de meegereisde Rentier-fanploeg komt zij goed in haar spel. Uiteindelijk is het niet genoeg voor de overwinning: de partij wordt verloren met 12-15 en voor Eline is het eindresultaat een mooie 41e plaats in de ranking. Een goede prestatie van deze eerstejaars senior en bovendien betekent dit voor Eline ook een notering in de top 100 van de wereld op plaats 89. Het harde werken en trainen van afgelopen seizoen heeft zich duidelijk uitbetaald.
Saskia weet haar eerste partij tegen de Venezuelaanse Isis Gimenez te winnen met 15-8. Hiermee is plaatsing bij de top 32 binnen en volgt een partij tegen Seo Hong uit Zuid-Korea. Hong blijkt te sterk en Saskia verliest de partij jammer genoeg met 6-15. Het eindresultaat mag er echter meer dan zijn: een fantastische 20e plaats op dit WK in Leipzig. Gefeliciteerd!

Dan over naar zondag waar Saskia haar schermkunsten opnieuw mag laten zien op het wapen degen. Na de 3/3 in de voorronde volgt meteen een pittige partij op het hoofdtoernooi tegen de nr 1 van de plaatsingslijst: Yiwen Sun uit China. Sun bleek een maatje te groot voor Saskia en de partij wordt verloren met 6-15. Eindresultaat voor Saskia op degen is een mooie 64e plaats.

Voor Daniël staat de zondag in het teken van het echte werk: hij begint aan het hoofdtoernooi bij de heren floret. Sidenote: met zijn 16 jaar is hij de jongste deelnemer op het WK bij de beste 64. Hij mag het opnemen tegen Sholto Douglas uit Australië. Daniël begint sterk maar laat zich gedurende de partij te veel weg drukken en komt op achterstand. Daarna zet Daniël een ijzersterk slotstuk in maar het is net te laat: de partij wordt verloren met 11-15.
Eindresultaat is een fantastische 48e plaats op het WK en Daniël stijgt ook op de wereldranglijst naar plaats 136. Gefeliciteerd met de topresultaat!

We zijn als club blij om te zien dat het harde werken van onze schermers nu haar vruchten begint af te werpen. Nu is hard door trainen en meer wedstrijdervaring opdoen belangrijk. Daniël deze woensdag nog in actie met het NL floretteam op het teamevent in Leipzig. De live-resultaten zijn beschikbaar via de volgende link: http://www.fencingworldwide.com/de/competition/2984-16/results/

Credit cover photo: Astrid Glimmerveen.