Wedstrijdverslag NK Senioren

Ruim 25 deelnemers, twee nieuwe NK titels voor Daniël Giacon en Saskia van Erven – Garcia en twee medailles (zilver voor Eline Rentier en brons voor Matthijs Rohlfs). Het was een succesvol Nederlands kampioenschap senioren voor SCA. Een uitgebreid verslag van de prestaties van afgelopen weekend:

Op zaterdag – de dag van de voorrondes – was de aftrap voor de degen heren. Namens SCA kwamen Rezk Nawar, Hassan Nawar, Lennaert Zwart, Bert de Groot en Floris van Seumeren in actie. Het beste resultaat is voor Rezk die in een deelnemersveld van ruim 60 schermers de beste 8 haalt! Pas in de kwartfinale kon “diesel Nawar” gestopt worden door de uiteindelijke toernooiwinnaar Bas Verwijlen. Gefeliciteerd met dit topresultaat Rezk! Volledige resultaten in de categorie heren degen (65 deelnemers):

8. Rezk Aly Nawar

29. Lennaert Zwart

36. Bert De Groot

42. Hassen Nawar

45. Floris Van Seumeren

Vervolgens was het de beurt aan de heren floret. Met Dirk Jan van Egmond, Nathan Jacques, Edo Zoons, Teun Jans-Köhneke,  Daniël Giacon, Matthijs Rohlfs, Axel Zoons, Timon Hagen, Rick van der Weide, Irving van Heuven en Boris Wolfson staat er een sterke delegatie floretdelegatie voor SCA op dit NK. Dirk Jan is in vorm en schermt een uitstekende poule waardoor hij 2e staat in de ranking van het tableau. Na vrijstelling treft hij vervolgens Olivier de Jong van HollandSchermen en die partij wordt gewonnen met 15-12. Op de tweede dag loopt alles voorspoedig totdat Dirk bij de beste 8 Sebastiaan Borst treft. Door het wedstrijdsysteem met herkansing kon Borst ondanks eerdere uitschakeling in het toernooi blijven. Dirk krijgt moeilijk grip op het spel van Borst en verliest uiteindelijk de partij met 10-15. Eindresultaat voor Dirk is een 7e plaats in de ranking.

Voor de broer Axel was het tableau van 16 het eindstation, maar Edo Zoons wist de tweede dag wel te halen. Edo schermt eerst tegen clubgenoot Daniël Giacon en er volgt een spannende partij. Uiteindelijk weet Daniël de partij naar zich toe te trekken en Edo verliest met 13-15. In de herkansing volgt een spectaculaire partij tegen Hans Rijsenbrij en hier weet Edo te winnen het kleinst mogelijke verschil: 15-14. Helaas wordt ook de herkansing tegen Mats Stijlaart wordt verloren (15-7) en daarmee eindigt Edo als 11e in het eindklassement.

Matthijs Rohlfs maakt de favorietenrol waar en begint de zondag goed met winst in de partij tegen Floris Nonhebel (15-8). Daarna volgt een partij tegen clubgenoot Patrick Post, schermend voor Pegasus Escrime. Beide heren zijn aan elkaar gewaagd en na drie * 3 minuten eindigt de wedstrijd in 12-11 voor Matthijs. Door het herkansingensysteem treft Matthijs Patrick bij de beste 8 nogmaals en nu wordt gewonnen met duidelijke cijfers: 15-2. Het is de uiteindelijke Nederlands kampioen Daniël Giacon die de zegetocht van Matthijs weet te stoppen: de partij wordt verloren met 15-12 en het eindresultaat is brons voor onze trainer Matthijs Rohlfs!

De hoofdrol was uiteraard voor de slechts 15-jarige Daniël, die na de partij tegen Edo ook wint tegen Daan Weber van HollandSchermen (15-7) en Mats Stijlaart (15-8). In de finale trof Daniël sparringspartner in de Nederlandse jeugdselectie Job de Ruiter van HollandSchermen. De jongens zijn normaliter aan elkaar gewaagd en stonden onlangs op de Nederlandse Juniorenkampioenschappen al tegen elkaar in de finale. Deze spannende partij werd toen gewonnen door Daniël, en ook nu begon hij sterk met een flinke voorsprong. Ondanks een mooie inhaalrace van Job kon Daniël de partij redelijk comfortabel naar zich toetrekken met 15-10 en werd hiermee de jongste winnaar van een heren floret NK ooit! WOW! Een prachtige bekroning van een al succesvol seizoen.

De volledige resultaten in de categorie heren floret (44 deelnemers):

1. Daniël Giacon

3. Matthijs Rohlfs

5. Patrick Post

7. Dirk Jan Van Egmond

11. Edo Zoons

14 Teun Jans-Kohneke

23. Nathan Jacques

24. Axel Zoons

24. Timon Hagen

32. Rick van de Weide

36 Irving Van Heuven

40. Boris Wolfson

Dirk-Jan-van-Egmond

De floret dames schermen geen voorronde en mogen direct op de finaledag in actie komen. Eline Rentier wint tot aan de finale alle partijen met groot gemak en moest alleen haar meerdere erkennen in de ervaren Saskia. Eindresultaat is verdiend zilver voor Eline Rentier. Ook de jonge Aliya Dhuique-Hein houdt zich prima staande tegenover de senioren dames. Nadat van Saskia werd verloren met 5-15 knokt zij zich terug in het toernooi door Anja van Dijk te verslaan (15-8). Helaas treft Aliya opnieuw Saskia en ook nu wordt de partij verloren met 6-15. Eindresultaat is een prima 5e plaats voor dit jonge schermtalent! Kampioen Saskia is het gehele toernooi ongrijpbaar gebleven voor de concurrentie. Behalve de partijen tegen Aliya won ze ook de eerste eliminatie met maar liefst 15-0 en schakelde ze in de halve finale Milja Mondt van HollandSchermen uit met 15-6. De finale tegen Eline werd 15-8, waarbij beide schermsters mooie punten maakten. Saskia, gefeliciteerd met NK titel nummer 6 en heel veel succes op de Olympische Spelen in Rio!

De volledige resultaten bij de dames floret (12 deelnemers):

1. Saskia Van Erven Garcia

2. Eline Rentier

5. Aliya Dhuique-Hein

dames-floret

Naast al het floret geweld doen er namens SCA ook nog 3 dames degen mee aan het NK. Anne Bavelaar pakt een notering bij de beste 32. Na verlies tegen Marlies Zwart eindigt Anne op een 19e plaats. Ook Bente Mokken en Katelijn Kroese deden mee bij de degen dames. De volledige resultaten (35 deelnemers):

19. Anne Bavelaar

27. Bente Mokken

29. Katelijn Kroese

dames-degen

Dan tot slot de heren sabel. SCA heeft zich het afgelopen jaar als club in de breedte ontwikkeld en we zijn blij dat we ook deelnemers op het wapen sabel hebben dit NK. Na de vroegtijdige uitschakeling van Timon Hagen op het florettableau zorgt hij voor een stunt door te winnen van sabelschermer Yoram Terleth (Esprit) met 15-12. Vervolgens wordt ook gewonnen van Martijn Polak en moet de uiteindelijke winnaar Robbert Goossens eraan te pas komen om Timon te stoppen. In de herkansing die volgt blijkt Nico Speelman te sterk: de partij wordt verloren met 8-15 en Timon eindigt op een verdienstelijke 12e plaats. De volledige resultaten heren sabel (29 deelnemers):

12. Timon Hagen

28. Rick Van Der Weide

Wij bedanken Fencing Club Almere voor de goede organisatie van dit NK en Anton Oskamp en Edwin Wisse voor het jureren. En natuurlijk coaches Matthijs Rohlfs en Daniël Nivard bedankt voor het coachen en begeleiden van alle schermers dit weekend!