Veelgestelde vragen

Wat is schermen?

Schermen is een moderne en flitsende vechtsport, ontstaan uit het eeuwenoude duel. Het is de bedoeling de tegenstander met het wapen te raken zonder daarbij zelf geraakt te worden. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van verschillende technieken en tactieken zoals schijnbewegingen, verrassende aanvallen en diverse manieren om een aanval van de tegenstander af te weren. Tijdens het schermen zijn concentratie, snelheid, slimheid en conditie van het grootste belang, maar ook sportiviteit: voor en na een duel groet men de tegenstander en de scheidsrechter. De vele facetten van de schermsport maken het ideaal voor mannen en vrouwen van jong tot oud.

Waarom schermen mensen?

Schermen is een robuuste sport en iedereen heeft zijn eigen reden om het wapen op te pakken. De meest voorkomende zijn:

– Sportieve ontspanning  na school of werk
– Fit worden/blijven
– Zorro spelen door kinderen, maar ook door volwassenen!
– Het verbeteren van fysieke en mentale vaardigheden
– Sociale binding en plezier hebben met je clubgenoten
– Een carrière als topsporter

Wat wordt van mij verwacht?

Schermen is al sinds 1896 een Olympische sport, en iedereen is opgegroeid met de films en verhalen van Zorro, de drie musketiers, Ivanhoe, etc. De ambities van een schermer kunnen dus zijn: het recreatief beoefenen van het duel, het winnen van Olympisch goud, en alles daar tussen! Bij SCA is dan ook ruimte voor de voorkeuren van alle schermers zoals jeugd, volwassenen en veteranen; beginners en gevorderden; recreanten en wedstrijdschermers. We verwachten niet van je dat je een wedstrijdcarriére ambieert, maar leveren wel de faciliteiten voor diegenen die het willen.

Wat kan ik bereiken met schermen?

Veel van onze schermers, vooral jeugd, dromen van grootse prestaties op de schermloper. Het winnen van een toernooi spreekt tot de verbeelding. SCA biedt de faciliteiten voor schermers om door te groeien tot op hoog niveau. Dat doen we op de club tijdens de trainingen, in de regio met oefentoernooien en nationaal op de landelijke toernooien. Maar, er kan meer! Schermers van SCA nemen deel aan wereldbekerwedstrijden, Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en zelfs de Olympische Spelen (Saskia van Erven Garcia, London 2012). Onze schermers van jong en oud hebben vele nationale titels behaald en ook in het buitenland nemen we regelmatig prijzen mee. Droom jij er van om de volgende kampioen te worden?

Welke wapens zijn er?

In de schermsport worden drie verschillende wapens gebruikt: de degen, sabel en het floret. Er zijn diverse verschillen tussen de wapens:

– De degen en floret zijn steekwapens, de sabel is een slag- of houwwapen.

– Bij het degenschermen is het volledige lichaam geldig trefvlak, bij sabel alleen het bovenlichaam en bij floret alleen de romp.

– Bij degen gaat het uitsluitend om wie het eerste raakt, en als beide schermers gelijktijdig raken krijgen beiden een punt. Bij sabel en floret zijn verschillende regels van toepassing om te bepalen wie het punt krijgt in het geval van een gelijktijdige treffer.

Bij SCA wordt op alle drie de wapens geschermd.

Is schermen veilig?

Bij het schermen wordt veel aandacht besteed aan de veiligheid van de schermers. De wapens zijn licht, flexibel en uiteraard niet scherp. De schermers dragen beschermende kleding en een schermmasker. Alle schermers leren van begin af aan de belangrijke veiligheidsregels. Schermen is geen blessuregevoelige sport en in dit opzicht veiliger dan voetbal, hockey of tennis. Voor elke training wordt een warming up gedaan om blessures te voorkomen en het lichaam voor te bereiden op actie.

Wat heb ik nodig?

Sportkleding bestaande uit een lange trainingsbroek, een t-shirt en indoor sportschoenen. De club beschikt over schermateriaal voor beginnende schermers die nog geen eigen set hebben. Na een aantal maanden lidmaatschap raden we je aan om zelf een uitrusting aan te schaffen. Ofwel in het geheel, of in delen. Ervaren schermers hebben al het materiaal zelf en onderhouden dit goed.

Wat heb ik nog meer nodig?

Vooral plezier! Verder de motivatie om jezelf te ontwikkelen en de discipline om regelmatig te trainen. Schermen kan door iedereen geleerd worden, maar uiteindelijk haal je er uit wat je er in stopt. We raden daarom iedereen aan alle trainingen te volgen!

Is schermen duur?

Schermen hoeft geen dure sport te zijn, zeker niet als je net begint. Aanvankelijk betaal je alleen contributie. SCA heeft voldoende eigen materiaal dat de eerste maanden kostenloos ter beschikking wordt gesteld. Daarna raden wij je aan om elke maand één of meer onderdelen van je eigen schermuitrusting aan te schaffen.

De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het niveau waarop wordt geschermd. Recreatieve schermers zullen minder materiaal- en reiskosten hebben dan deelnemers aan (inter)nationale wedstrijden. Je kunt schermen dus net zo duur maken als je zelf wilt. Hoewel het misverstand bestaat dat schermen een elitaire sport is zijn de kosten vaak lager dan bij andere sporten zoals hockey of tennis.