SchermCentrum Amsterdam is de grootste en meest betrokken schermclub van Nederland. De club in in 2005 opgericht, uit de fusie van twee historische Amsterdamse schermverenigingen: Zaal van Oeveren en En Garde. Vervolgens zijn in 2017 SchermCentrum Amsterdam en S.V. Rana samen verder gegaan, waarmee SCA de club werd die het nu is.

Dankzij de fusie van deze verschillende historische schermverenigingen plukt SCA als jonge club al de vruchten van een mix van nieuwe en ervaren schermers, coaches en scheidsrechters.

Drie historische clubs werden één club

ASV Zaal van Oeveren

ASV Zaal van Oeveren is in 1971 opgericht door Maître Ruud van Oeveren en heeft een lange geschiedenis van toegewijde en gepassioneerde schermers, waarvan veel op het hoogste niveau in Nederland meededen. ASV Zaal van Oeveren trainde in de Bep van der Pol zaal in het Frans Otten Stadion (FOS), waar SCA tot vandaag de dag ook traint.

ASV En Garde

ASV En Garde is opgericht door Maître Bertram Bouthoorn en heeft meerdere Nederlands Kampioenen bij de senioren en jeugd voortgebracht. Nadat Bertram was gestopt met lesgeven is En Garde de fusie aangegaan waar SCA uit voort is gekomen.

SV Rana

SV Rana is opgericht door Maître Boudewijn Mooren, een student van Maître Ruud van Oeveren. SV Rana stond bekend om het voortbrengen van vele jonge getalenteerde schermers, en is in 2017 samen gegaan met SCA.