Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen. Als je het antwoord op jouw vraag niet vindt, neem dan contact met ons op.

Schermen is een moderne vechtsport waarbij je atletisch vermogen combineert met de mentale en competitieve focus van schaken.

De drie disciplines van het moderne schermen zijn degen, floret en sabel, ieder met hun eigen unieke karakteristieken. Schermen is één van de weinige sporten die bij alle moderne Olympische Spelen op het programma hebben gestaan. Het is een uitdagende sport die je helpt bij het verbeteren van je coördinatie, focus, snelheid en conditie. Het is ook een leuke manier om nieuwe vrienden te ontmoeten! Probeer het eens uit bij ons!

  • Een goede fysieke workout en uitlaatklep
  • Verbetert je fysieke en cognitieve vaardigheden en je coördinatie in het algemeen
  • Verbetert je mentale focus en flexibiliteit
  • Een goede manier om nieuwe vrienden te maken
  • Je ontwikkelt essentiële levensvaardigheden, zoals zelfvertrouwen, discipline en doorzettingsvermogen

Ja! Schermen is statistisch één van de meest veilige sporten. Veiligheid heeft altijd prioriteit bij onze sport. Schermwapens zijn licht, flexibel en niet scherp. Schermers dragen beschermende kleding zoals een vest, masker en handschoen tijdens het oefenen en sparren. Iedere schermer wordt geïnstrueerd over de veiligheidsregels en moet deze te allen tijde volgen.

Sportkleding bestaande uit een lange trainingsbroek, een t-shirt en indoor sportschoenen. De club beschikt over schermateriaal voor beginnende schermers die nog geen eigen set hebben. Na een aantal maanden lidmaatschap raden we je aan om zelf een uitrusting aan te schaffen.

Het doel van schermen is niet om elkaar pijn te doen. Omdat de wapens niet scherp zijn en erg flexibel doen de meeste steken en slagen geen pijn. Soms kan je, net als bij veel andere sporten, wel een blauwe plek oplopen.

Bij het moderne schermen worden drie wapens gebruikt: de floret, degen en sabel. Elk wapen heeft haar eigen regels en strategieën.

  • De degen en floret zijn steekwapens, de sabel is een slagwapen.
  • Bij het degenschermen is het volledige lichaam geldig trefvlak, bij sabel alleen het bovenlichaam en bij floret alleen de romp.
  • Bij degen gaat het uitsluitend om wie het eerste raakt, en als beide schermers gelijktijdig raken krijgen beiden een punt. Bij sabel en floret zijn verschillende regels van toepassing om te bepalen wie het punt krijgt in het geval van een gelijktijdige treffer.

Bij SCA kan je alle wapens oefenen.

Hoewel het misverstand bestaat dat schermen een elitaire sport is zijn de kosten vaak lager dan bij andere sporten. Beginnende schermers betalen alleen de maandelijkse contributie en kunnen de eerste maanden het schermmateriaal van SCA gebruiken. Daarna raden wij je aan om je eigen schermuitrusting aan te schaffen.

Overige kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het niveau waarop je schermt. Recreatieve schermers zullen minder materiaal- en reiskosten hebben dan deelnemers aan (inter)nationale wedstrijden. Je kunt schermen dus net zo duur maken als je zelf wilt.

Nee, SCA verwacht niet van je dat je wedstrijden doet. Wij zijn een club voor alle schermers ongeacht leeftijd, ervaring of ambitie. Echter, als je graag een competitieve schermer wil worden dan bieden we alle faciliteiten om de top te bereiken.

SCA heeft de faciliteiten om schermers tot hoog niveau te begeleiden. Onze trainingen en trainers van hoge kwaliteit helpen je om succesvol te zijn op regionale, nationale en internationale toernooien.

Schermers van SCA nemen regelmatig deel aan World Cups, Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en zelfs de Olympische Spelen. SCA-ers van jong en oud hebben vele nationale titels gewonnen en internationale successen geboekt.
Lees hier meer over de resultaten van onze schermers.

Please go to our membership page for more information.